Nezaměstnanost může zpomalit americkou ekonomiku

Nezaměstnanost ve Spojených státech v červenci zůstala na 9,5 procentech. Soukromý sektor vytvořil podle tamního ministerstva práce 71 tisíc nových příležitostí, což je méně, než se čekalo. Americké akcie kvůli obavám z dnešních údajů o situaci na trhu práce už včera mírně oslabily. Situace může vést ke zpomalení americké ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

K tomu přispěla i zpráva o překvapivém nárůstu počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, když americké ministerstvo práce včera oznámilo zvýšení o 19 tisíc žádostí, na téměř 480 tisíc osob.

Nezaměstnanost zůstala tedy na stejné úrovni, jako v červnu. To byl sice nejnižší údaj od července minulého roku, na druhou stranu to ale také znamená, že se situace na trhu práce nezlepšuje.

Podle Ivony Hrušové ze společnosti Next Finance jsou tato data velkým zklamáním pro akciový trh. „To můžeme vidět už z vývoje futures na americké akciové indexy, které se ještě před zveřejněním zprávy pohybovaly v plusu, ale jakmile vyšla tato čísla, tak se obrátily do výrazných mínusů.“

Pokud neklesá nezaměstnanost, nestoupají spotřebitelské výdaje a v ohrožení je hospodářské oživení. Tento scénář platí pro aktuální čísla ze Spojených států dvojnásob, protože americká ekonomika je na utrácení spotřebitelů závislá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivona Hrušová hovoří o zpomalování americké ekonomiky ve Světě o třetí.mp3

„Americké ekonomika je přibližně ze 70 procent tvořena spotřebitelskými výdaji, a to je důvod, proč je právě nezaměstnanost tak sledovaným indikátorem. Pokud se spotřebitelé bojí toho, že přijdou o práci, tak více šetří, bojí se utrácet, a to následně přibrzďuje celý růst americké ekonomiky,“ vysvětluje Hrušová.

Soukromý sektor vytvořil 71 tisíc nových pracovních příležitostí, ale analytici čekali až 90 tisíc. Dobré zprávy nepřicházejí ani z průmyslu.

„V průmyslu došlo ještě k většímu úbytku pracovních míst, než se čekalo. Celkově dnešek připravil hodně negativní data,“ poznamenala Hrušová.

Ačkoliv nelze dělat závěry z jednoho čísla, vypovídají tyto údaje o míře ekonomického oživení v USA pro další měsíce spíše v jeho neprospěch.

„Když si dáme toto číslo do kontextu s ostatními statistikami, hlavně s indikátorem spotřebitelské důvěry, tak můžeme usuzovat, že americká ekonomika zpomaluje a zpomalovat bude i v dalších měsících,“ dodává Ivona Hrušová ze společnosti Next Finance.

Martin Křížek, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme