Krvavé diamanty jsou na světě. Charles Taylor před soudem

Tři vzácné nebroušené kameny, které údajně před lety věnoval britské modelce Naomi Campbellové liberijský diktátor Charles Taylor, se objevily. Bývalý ředitel dětského fondu někdejšího prezidenta Jihoafrické republiky Nelsona Mandely prohlásil, že je měl celou dobu, tedy od roku 1997, u sebe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova trestního tribunálu v Haagu

Budova trestního tribunálu v Haagu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Campbellová včera o diamantech musela vypovídat před mezinárodním soudem v Haagu, který posuzuje Taylorův podíl na rozpoutání občanské války v Sierra Leone, při němž zemřelo na čtvrt milionu lidí. Charles Taylor prý tento konflikt financoval právě prodejem diamantů z místních dolů.

Naomi Campbellová se s někdejším liberijským prezidentem Charlesem Taylorem měla setkat před třinácti lety právě u Nelsona Mandely v jihoafrické Pretorii. Noc potom jí prý neznámí muži předali tři kamínky, které pak dala tehdejšímu řediteli Mandelova Dětského fondu.

Podle afrikanisty Otakara Hulce je však tato verze nepravděpodobná. „Modelka měla o těchto věcech vypovídat už dávno. Odmítala, až nyní byla donucena mezinárodním soudem v Haagu. Podle mě je dost pravděpodobné, že si tuhle verzi vymyslela.“

Role Dětského fondu Nelsona Mandely a jeho ředitele Jeremyho Ratcliffa v případu údajného daru někdejšího liberijského diktátora britské modelce je podivná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Otakar Hulec hovoří o krvavých diamantech v Ozvěnách dne.mp3

Hulce také překvapuje, že předání diamantů potvrdil ředitel Mandelova dětského fondu. „I když měl dětský fond v posledních letech několik problémů se zneužitím finančních prostředků, tak vždy to byl fond, na kterém si první černošský prezident Nelson Mandela zakládal a divil bych se, že by toto neohlídal.“

Vztahy prezidenta Nelsona Mandely a Charlese Taylora nebyly podle Otakara Hulce příliš vřelé, ale díky svým funkcím si oba muži vycházeli diplomaticky vstříc.

„Problémy nastaly později a ten krvavý konflikt v Sierra Leone a Libérii odsoudil nejen Mandela, ale celý svět,“ dodává Hulec.

Dětští vojáci a zneužívání krvavých diamantů obrátily svět proti Taylorovi

V době, kdy byl Charles Taylor prezidentem Libérie, byl zpočátku brán jako normální hlava státu. To se změnilo, když se veřejnost dověděla o zneužívání krvavých diamantů k nákupu zbraní, ale i k nucení dětí do zbraně.

„Chlapci i děvčata, ze kterých se staly dětští vojáci, nutili velitelé nejen vraždit, ale i těžce pracovat v diamantových dolech. Světová veřejnost se po tomto zjištění proti Taylorovi obrátila, ale bohužel už pozdě,“ podotýká Hulec.

Že by byla existence diamantových dolů v Sierra Leone právě tím důvodem, proč Charles Taylor v této zemi rozpoutal konflikt, ve kterém zemřely desetitisíce lidí a další tisíce jich byly zmrzačeny, není podle afrikanisty jednoznačné.

„V obou zemích ty doly existovaly, byly obsazovány jednotlivými vojenskými veliteli a lidé nuceni k těžbě diamantů. Tam šlo spíš o etnický problém,“ domnívá se Hulec.

Mezinárodní soud by podle Otakara Hulce měl Charlese Tayolora odsoudit na doživotí, aby se rozsudek stal precedentním pro ostatní africké diktátory.

Aneta Vojtěchová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme