Američané se vracejí z Afghánistánu a Iráku s važnými chorobami

Stovky amerických vojáků, žoldnéřů i civilistů se vracejí ze služby na Blízkém východě se závažnými chorobami včetně rakoviny. Jak tvrdí, jejich nemoci mohlo způsobit pálení odpadků na amerických základnách v Iráku a Afghánistánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raněný civilista v Afghánistánu

Raněný civilista v Afghánistánu | Zdroj: ČTK

Federální soud v Marylandu teď řeší žalobu na firmu KBR, která likvidaci odpadu zajišťuje. Podle deníku Washington Post se k žalobě připojilo 241 lidí.

Někteří mají po návratu z války závažné dýchací potíže, jiní rakovinu. A některé už zastupují pozůstalí.

Firma KBR je jednou z mnoha, které se na základnách v Iráku a Afghánistánu starají o likvidaci tisíců tun odpadu. Většinou jde o jeho polití hořlavinou a zapálení. Takto se Američané zbavují i plastů a zdravotnického odpadu.

Jak tvrdí expertní studie, do vzduchu se kromě hustého dýmu dostávají také dioxiny a další jedy, které způsobují rakovinu i třeba demenci.

Pentagon tvrdí, že postupně přechází na bezpečnější metodu. Washington Post nezmiňuje, jestli se americké úřady zabývají také dopady, které má dosavadní postup na zdraví Afghánců a Iráčanů.

Břetislav Tureček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme