Smog nad Moskvou komplikuje provoz na letištích

Smog nad Moskvou nezmizí dřív než v polovině příštího týdne. Provoz na letištích komplikuje snížená viditelnost. Požáry lesů a rašelinišť v okolí se stále nedaří zvládat a vyhlídky na déšť jsou podle předpovědí minimální. Viditelnost je místy jen několik desítek metrů, což vadí hlavně řidičům. Dopravních nehod několikanásobně přibylo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Moskvě se smogu a kouři brání rouškami.

Lidé v Moskvě se smogu a kouři brání rouškami. | Zdroj: ČTK

Podle meteorologů to nevypadá, že by se vzduch v dohledné době vyčistil a ani teploty neklesají, přes den se blíží ke čtyřiceti stupňům. V Moskvě kvůli tomu zrušili dva mistrovské fotbalové zápasy.

Vítr přináší štiplavý dým z hořících rašelinišť, který proniká i do bytů. Moskvanům se doporučuje zůstat doma a nevětrat, venku používat respirátory a každopádně se vyhnout rannímu běhu v některém z městských parků.

Českým občanům naše ministerstvo zahraničí doporučuje, aby velmi pečlivě zvážili nutnost cestovat do postižených oblastí centrálního Ruska včetně Moskvy a okolí a části Povolží.

Požáry se budou hasit nepřetržitě

Kvalita vzduchu v ruské metropoli už se ani kvalitou nazývat nedá, koncentrace jedovatého oxidu uhelnatého překračuje obvyklé hodnoty sedmkrát.

Viditelnost je bídná, což se projevuje i na počtu dopravních nehod. Obyvatelé prchají z města, ti kdo zůstali, kašlou a slzí.

Všechna tři moskevská letiště fungují, ale lety se zpožďují a desítky strojů přistály na náhradních letištích. Na železnici se jezdí s rozsvícenými mlhovými světly a strojvůdci mají nařízeno používat k signalizaci výhradně houkačky.

Požáry v okolí Moskvy se ode dneška budou hasit nepřetržitě. Hlavní město přikryl smog, z památek na Rudém náměstí jsou vidět prakticky jen siluety. Jak řekl televizi Věsti Alexandr Čuprijan z ministerstva pro mimořádné situace, hasiči dělají, co mohou.

„Teď budeme pracovat 24 hodin denně. Je to možné za podmínky, že budeme mít víc lidí. Prozatím má skupina kolem pěti set členů. V noci nám pomáhá osvětlovací technika. Teplota je pořád vysoká, kolem čtyřiceti stupňů. Největší starosti nám teď dělá to, že se objevují stále nová ohniska. Letadla ani vrtulníky teď použít nemůžeme, protože všechno je zakryté kouřem a létat se nedá,“ dodal Čuprijan.

Jitka Malá, Václav Rojík, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme