Desetitisíce českých krajanů se sešly v americké Nebrasce

Čeští krajané si dali sraz v Nebrasce. Do městečka Wilber se podle odhadu organizátorů sjelo asi dvacet tisíc Američanů českého původu z celého středozápadu. Dnes jich ve Wilberu čekají ještě víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Retta Slavik a další čeští krajané

Retta Slavik a další čeští krajané | Foto: Miroslav Konvalina

„Vítejte na českých dnech,“ volal Charlie Keller, prezident místní krajanské organizace. Po hlavní ulici městečka s 1800 stovkami obyvatel prochází a projíždí průvod kapel, alegorických vozů i otevřených aut s kandidátkami na titul Česko-slovenská královna Spojených států roku 2010-11.

Českých krajanských festivalů v Texasu, Oklahomě, Kansasu i jiných státech amerického středozápadu jsou desítky. Ale ten ve Wilberu je tradičně nejvíc navštěvovaný a nejživější.

Hrají české kapely, prodávají se knedlíky s vepřovým a se zelím a také koláče. Za českými originály popravdě řečeno jídlo i hudba trochu zaostávají. Ale účastníkům ani divákům to zjevně nijak neubírá na nadšení, s jakým si český festival užívají.

Vít Pohanka, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme