Situace po záplavách se v Evropě uklidňuje

Situace po katastrofálních sobotních záplavách se uklidňuje také za našimi hranicemi. S následky velké vody se potýká Polsko, Německo i Rakousko. V sousedních státech si povodně vyžádaly šest životů

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodeň v Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku

Povodeň v Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Regionální záplavy způsobily silné deště i na severu Rakouska. V některých okresech spadlo až 60 litrů vody na metr čtvereční. Materiální škody jsou obrovské.

Nejvíce postižené je Dolní Rakousku, voda tu na některých místech zatopila domy až do výše dvou metrů. Dnes tam finišují úklidové práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marie Woodhamsová hovoří o situaci v Rakousku.mp3

Ztráty na životech naštěstí v Rakousku nemají. První hrubé odhady škod se šplhají do miliónů eur.

Situace po katastrofálních sobotních záplavách se uklidňuje také za našimi severními hranicemi v polsko-německo-českém pohraničí. Na některých místech Saska ale zůstává dramatická.

Hladina Lužické Nisy v Sasku dosáhla ráno rekordních 7 metrů, což je nejvyšší hodnota od počátku měření v roce 1912.

Opadat začala vysoká hladina vody mezi Žitavou a Zhořelcem. V okrese Saská Kamenice a na německé straně Krušných hor začaly stejně jako v Saském Švýcarsku úklidové práce. V oblasti ale zůstává bez proudu tisícovka domácností.

V Německu si sobotní povodně vyžádaly zatím tři oběti, další tři lidé zemřeli v Polsku

Také Polsko hlásí tři oběti velké vody. Mezi nimi je také jeden záchranář. Voda zasáhla pouze dvě polská města na jihozápadě země. Nejhůře je na tom Bogatynia, která sousedí s Libereckým krajem.

Rozbouřená řeka strhla mosty, řada domů je zničených, místní komunikace jsou neprůjezdné. Na místě pomáhá tisícovka hasičů a záchranářů. Bogatynia potřebuje hlavně pitnou vodu a chleba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Vavrouška hovoří o situaci v Polsku.mp3

I v Německu zemřeli tři lidé. Tisíce domácností zůstávají bez elektřiny a pitné vody, ale situace se zvolna uklidnila.

Rekordně rozvodněná Lužická Nisa, která dosáhla ráno rekordních více než 7 metrů, začala na německém území klesat. V Sasku ale panují obavy že přijde další déšť.

Marie Woodhamsová, Petr Vavrouška, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme