V Nagasaki si připomněli výročí svržení atomové bomby

Před šedesáti pěti lety svrhly Spojené státy atomovou bombu na Nagasaki. Americký útok 9. srpna 1945 nepřežilo na 74 tisíc lidí. Nagasaki tak stihl stejný osud jako tři dny předtím Hirošimu, krátce na to japonský císař podepsal kapitulaci a ukončil tím 2. světovou válku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Nagasaki po svržení atomové bomby v srpnu 1945

Pohled na Nagasaki po svržení atomové bomby v srpnu 1945 | Foto: U.S. National Archives

Smutečního obřadu se zúčastnili zástupci mnoha zemí. Minutou ticha a modlitbami uctili účastníci památku obětí. Mezi přítomnými vůbec poprvé nechyběli zástupci dvou jaderných mocností, Velké Británie a Francie, své reprezentanty vyslaly i Rusko, Pákistán či Izrael.

Naopak do Nagasaki tentokrát nepřijel představitel Spojených států jako tomu bylo před třemi dny v Hirošimě. Starosta Nagasaki pak u příležitosti dnešního výročí vyzval svět k odstranění nukleárních zbraní. Japonská města Hirošima a Nagasaki se stala historicky prvním cílem atomového útoku v dějinách lidstva a jejich představitelé věří, že zároveň i posledním.

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme