Německá vládní koalice je blízko dohodě o jaderných elektrárnách

V německé vládní koalici se rýsuje kompromis ohledně vypnutí jaderných elektráren. Letitou debatu mají ukončit nové bezpečnostní předpisy, kterými se elektrárny budou muset řídit, napsal německý deník Süddeutsche Zeitung. Provozy, co je nesplní, se odpojí ze sítě už v příštím roce. Bezpečné reaktory budou fungovat naopak déle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Nové předpisy by vlastně obešly atomový zákon, který počítá s postupným zavíráním jaderných elektráren v Německu. Koncem 90. let ho přijala rudozelená vláda Gerharda Schrödera. V něm se zavázala k tomu, že země nebude po roce 2030 získávat energii z jádra.

Levicové strany na přijatém závazku trvají. Jenže Křesťanští demokraté Angely Merkelové a liberálové ho mají za nezodpovědný. A bojují proto za prodloužení životnosti některých modernějších reaktorů. Někteří z nich mají za to, že obsloužit celou Spolkovou republiku čistě z alternativních zdrojů není možné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dohoda německé koalice o jederné energetice. Téma pro Pavla Dvořáka z Katedry německých a rakouských studií Fakulty sociálních věd UK.

V současné době vyrobí Němci většinu energie z černého a hnědého uhlí - 45 procent. Necelá čtvrtina spotřebované energie se vyrábí z jádra, deset procent ze zemního plynu. Zbytek připadá na obnovitelné zdroje.

Podle Pavla Dvořáka z Katedry německých a rakouských studií Fakulty sociálních věd UK ale zejména vzhledem k povaze zdrojů, nejsou známé konkrétní detaily avizovaného řešení.

„Zásadní jsou právě konkrétní navržené detaily. V koaliční smlouvě černožluté vládní koalice je jaderná energie označená jako takzvaná přemosťovací technologie. To v praxi znamená, že bude využívaná jen do té doby, dokud nebude alespoň z poloviny nahrazená energií z obnovitelných zdrojů,“ uvedl Dvořák pro Rádio Česko a dodal:

„Aktivita vlády lze označit za kompromis z té pozice, co aktuálně byla schopná dosáhnout. V současnosti se jedná o 17 jaderných elektráren, které jsou situované v 5 spolkových zemích. Některé už jsou nyní ale dočasně uzavřené.“

Hrozba v podobě ústavního soudu

Otázkou zůstává, nakolik je spor o zavírání jaderných elektráren nebezpečný pro vládní středopravou koalici.

„Právě otázka jaderné energie skutečně může koalici rozštěpit, především co se týče ke vztahu k Unii. Rovněž může dojít k oslabení pozice kancléřsky Angely Merkelové. Navíc, obejde-li vládní koalice Spolkovou radu a schválí návrh pouze ve Spolkovém sněmu, objeví se i jistá právní rizika. Sociální demokraté a zelení už se dříve nechali slyšet, že v takovém případě se obrátí ke Spolkovému ústavnímu soudu,“ uzavřel Dvořák.

Markéta Bartošová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme