Záplavy v Pákistánu jsou horší než tsunami

Záplavy v Pákistánu jsou podle OSN horší než přívalová vlna tsunami, která v roce 2004 zasáhla Asii. V zemi je zasaženo území táhnoucí se od severozápadu až po jižní provincii Sindh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pákistán ničí nebývalé záplavy

Pákistán ničí nebývalé záplavy | Zdroj: ČTK

Třináct milionů lidí zasáhly záplavy v Pákistánu. Počet obětí přesáhl 1600. Záchranné práce komplikují sesuvy půdy a neustávající déšť. Záchranáři a humanitární pracovníci se k potřebným musí dostat za pomoci oslů i po vlastních nohách.

Živel zcela zničil 360 tisíc domů. Bez přístřeší nad hlavou zůstávají dva miliony lidí. Ti obviňují vládu z nečinnosti. Inspekce ministerských inspektorů vítají spršky kamenů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Kocián hovoří o pomoci v Pákistánu.mp3

Neutěšené situace využívají islamističtí povstalci. Dodávají pomoc tisícům postižených a zajišťují si tak jejich vděčnost.

„Pohroma vrhla zemi o několik desítek let zpět,“ zhodnotil situaci pákistánský premiér. OSN odhaduje náklady na obnovu Pákistánu na miliardy dolarů.

Povodně způsobily nezvykle silné deště. Ty v Pákistánu ovlivnily životy víc než 14ti milionů lidí. Záchranné práce navíc komplikují sesuvy půdy a neustávající déšť. Postiženým se daří pozvolna dopravovat pomoc.

„Většina míst je přístupných, nebo se zpřístupňuje, takže se pomoc dostává k lidem, ale v tom velkém rozsahu je to problematické, takže ne všichni pomoc dostali nebo dostávají," řekl Tomáš Kociána z humanitární organizace Člověk v tísni.

Lubica Bergmanová, Jaromír Marek, Aneta Vojtěchová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme