Počet Afghánských civilních obětí stoupl o 31 procent

Podle zprávy OSN o situaci v Afghánistánu stoupl za poslední půlrok počet civilních obětí války proti terorismu o 31 procent na 1200. Dalších 1997 jich utrpělo zranění. Ještě dramatičtější je nárůst v počtu zabitých či zraněných dětí o 55 procent. Za nárůstem je hlavně Talibán a další protivládní jednotky, které jsou dohromady zodpovědné za tři čtvrtiny všech civilních obětí. Spojencům se naopak daří civilní oběti minimalizovat. Při akcích koaličních či vládních sil zahynulo v prvním pololetí 386 afghánských civilistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velká část Afghánců má tádžickou národnost

Velká část Afghánců má tádžickou národnost | Foto: Fotobanka stock.xchng

Spojencům se vyplatila nová pravidla odvolaného generála Stanleyho McChrystala, který zpřísnil pravidla pro boj v obydlených oblastech. Také Talibán údajně zavedl opatření, která by měla chránit civilisty v bojích. Ale zřejmě se je nedaří dodržovat, protože nejvíce civilistů padne za oběť nastraženým výbušninám vzbouřenců.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v Afghánistánu mluvila na Rádiu Česko Kristýna Greplová, tisková mluvčí civilní části Provinčního rekonstrukčního týmu ČR v afghánském Lógaru

Takřka na dvojnásobek také stoupl počet lidí popravených islamistickými fundamentalisty a to včetně veřejných poprav dětí.

Asistenční mise OSN pro Afghánistán proto žádá Talibán o okamžitou změnu taktiky boje, dodržování základních lidských práv a především by měl přestat z popravami a dalšími formami zastrašování nevinných lidí.

„Afghánci si uvědomují, že žijí v zemi, která je již 30 let v konfliktu a situace se nezmění ze dne na den. I proto jsou vděčni za to, co tady děláme,“ říká Kristýna Greplová, tisková mluvčí civilní části Provinčního rekonstrukčního týmu ČR v afghánském Lógaru.

Václav Pešička, Ondřej Bouda, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme