Pro muslimy na celém světě dnes začne ramadán

Pro miliardu a půl lidí po celém světě dnes po západu slunce nastává nejposvátnější čas roku. Postní měsíc ramadán je pro muslimy největším svátkem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mešita v Baku

Mešita v Baku | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Je to jeden z pěti pilířů Islámu. Z českého pohledu je to třicet dní, během něhož muslimové drží striktní půst. Pro muslimy je to měsíc, kdy si připomínají, že právě v té době bůh zjevil proroku Mohamedovi svá první proroctví.

Pro muslimy je to klíčové a půst, který se jmenuje saum, má jasná pravidla. Snaží se odřeknutím světských požitků přiblížit k duchovní podstatě islámu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Marek mluvil o nastávajícím ramadánu v Ozvěnách dne

Muslimové nesmějí od východu do západu slunce jíst a pít. V některých oblastech se akceptuje čistá voda. Nesmí také kouřit a musí se vzdát sexu. Zároveň by muslim neměl pomlouvat, lhát a měl by se chovat cudněji.

Výjimkami jsou děti, kojící a těhotné ženy, nemocní, staří lidé a lidé na delší cestě. Půst si ale musejí vynahradit jindy.

Život v muslimských zemích se ramadánem dost zpomalí. Ramadán je pro lidi hodně náročný, většina muslimských zemí se nachází v klimatických oblastech, kde teploty v této chvíli šplhají přes čtyřicet stupňů.

Ramadán se projevuje i v Evropě, v Česku jen minimálně

Ramadán se začíná projevovat i v evropských státech, kde jsou muslimské komunity. Před dvěma týdny řešili například v Německu problém, zda muslimští hráči německé bundesligy budou muset dodržovat ostrý půst.

Německý fotbalový svaz se tentokrát shodl s představiteli Ústřední rady muslimů v Německu, že během ramadánu nebudou muset fotbalisté půst striktně dodržovat.

V Česku je zhruba jen dvanáct tisíc muslimů, z nichž převážná většina nejsou praktikující muslimové. Jedná se o lidi, kteří přišli z Balkánu, afrických zemích či Kavkazu. Praktikujících je zde podle odhadů okolo pěti až šesti stovek.

Čechů se tak ramadán dotkne pouze v případě, že vyjedou na dovolenou do zemí jako Maroko,Tunisko či Egypt.

Jaromír Marek, Veronika Sedláčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme