Ceny komodit na plodinové burze v Brně rychle vzrostly

Na Plodinové burze Brno vzrostly skokově ceny většiny komodit. O více než 20 procent vzrostla cena potravinářské pšenice a ječmene. Důvodem jsou podle generálního sekretáře burzy Karla Zezuly klimatické změny v Česku i v Evropě a také vlna požárů v Rusku.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strniště

Strniště | Foto: Fotobanka stock.xchng

Burza podobné nárůsty nezaznamenala za několik posledních let. Podle Petra Havlíka, zástupce ředitele Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská studia, se prudký nárůst cen komodit zdaleka natýká jen českého trhu.

„Je to všeobecný jev, ceny komodit se netvoří v Česku, ale na světových komoditních burzách. Důvody pro současný nárůst jsou spojeny s neúrodou v Rusku, Kazachstánu, ale i na Ukrajině. Určitou roli hrají i spekulační faktory,“ domnívá se Petr Havlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na trhu plodin se zástupcem ředitele Vídeňského insitutut pro mezinárodní hospodářská studia Petrem Havlíkem

Podle něj lze současnou situaci přirovnat k roku 2008, kdy ceny potravin a energie v létě vyrostly do velkých výšek a byly pak jedním z důvodů pro zvýšenou inflaci. „Nárůst ceny obilí, ke kterému v současné době dochází, není nijak vysoký. Nemyslím si, že by se měl objevit ve významném nárůstu všeobecné inflace,“ tvrdí zástupce ředitele Vídeňského institutu.

Jak také ale dodává, nedá se vyloučit, že určitý nedostatek na potravinových trzích spojených se spekulačními faktory povede k tomu, že ceny potravin porostou.

„O roli spekulantů v růstu cen se můžeme jen dohadovat,“ dodává Havlík. Zmiňuje příklad, kdy před několika týdny jeden z britských fondů sedm procent světové produkce kakaa, což se bezprostředně projevilo ve zvýšené ceně této plodiny na světových trzích.

„Podobný vývoj je se dá předpokládat nyní. Situace v Rusku, co se týče úrody, je těžko předvídatelná. Dá se očekávat, že ruská úroda obilí pravděpodobně poklesne o třicet procent. Rusko bylo třetím největším exportérem, na růstu cen se to tedy projeví pravděpodobně v příštím roce,“ uzavírá Petr Havlík.

Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme