Anonymní akcie by se měly do budoucna zrušit, žádá ČSSD

Vláda projedná zrušení listinných akcií na majitele. S návrhem na zrušení listinných akcií na majitele přišla ČSSD a Strana zelených. Autoři normy se opatřením snažili docílit toho, aby bylo možné u firem dohledat, kdo je vlastní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

S listinnými akciemi na majitele to totiž možné není. Poslanec za ČSSD a jeden z autorů návrhu Jeroným Tejc si myslí,že by se takto mohlo předcházet korupci v České republice.

„Jsme přesvědčeni, že by mělo být zřejmé, kdo vlastní kterou akciovou společnost. Současný stav, kdy velká část společností ucházející se o veřejné zakázky je v rukou neznámých vlastníků, je podle nás neudržitelný. Pokud chceme skutečně změnit prostředí v České republice tak, aby bylo transparentnější a aby bylo méně korupce.

Ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil si ale myslí, že je třeba najít jiné řešení. „Tak, aby se do státních tendrů přihlašovaly firmy s jasnou majetkovou transparentní strukturou. Celkové zrušení anonymních akcií nic neřeší, protože jiné země evropské unie znají takovýto typ akcií. A tedy každá obchodní společnost se může zaregistrovat v jiné zemi Evropské unie a pak působit na území České republiky,“ podotkl Pospíšil.

Eva Rajlichová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme