Čína dál zápasí s ničivými povodněmi

Okamžiky hrůzy zažívají obyvatelé na severozápadě Číny. Jejich město doslova smetly z povrchu voda i bahno, počet obětí už stoupl na 700, dalších více než 1000 se navíc pohřešuje. Naděje na jejich záchranu klesá s každým okamžikem, přesto se po 60 hodinách podařilo vyprostit živého muže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranné práce na severozápadě Číny.

Záchranné práce na severozápadě Číny. | Zdroj: ČTK

Na sedm tisíc vojáků a záchranářů bojuje s časem, takřka 24 hodin denně prohledává zničené obce. Lavina bahna totiž pohřbila nejméně tři vesnice u města Čou-čchü, voda, která místy dosahovala výše třetího patra, pak zaplavila polovinu celého okresu.

Sesutá půdy a bahno pokryly území dlouhé pět kilometrů a široké 500 metrů a už nyní je jasné, že počet obětí, které byly doslova pohřbeny zaživa, dále poroste. Přesto prezident Chu Ťin-tao i premiér Wen Ťia-pao, který na místo neštěstí dorazil už v neděli, vyzvali všechny, aby se nevzdávali a vyvinuli maximální úsilí k záchraně pohřešovaných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povodně v Číně. Téma pro východoasijského zpravodaje ČRo Roberta Mikoláše.

Vláda rozhodla o evakuaci hybatel do bezpečnějších oblastí, přemístěno bylo na 50 tisíc lidí, kteří přežívají ve stanových příbytcích. Je jich ale nedostatek a dopravu dalších ztěžuje zničená infrastruktura, voda a bahno strhly mosty a protože jde o horskou oblast, jsou záchranáři závislí na vrtulnících. Zapotřebí bude i těžká technika, protože bahno v ulicích zničených obcí dosahuje výšky dvou metrů. Úřady už také oznámily, že pozůstalým za každého člena rodiny, který zahynul, zaplatí v přepočtu 24 tisíc korun.

Velká voda trápí nejen provincii Kan-su, ale i další oblasti, letošní záplavy jsou dokonce nejhorších za posledních 12 let. Přesto Čína doposud nepožádala o mezinárodní pomoc.

Při letošních záplavách už zahynulo na 1800 osob, další stovky se pohřešují. Dosavadní materiální škody pak Peking vyčíslil na 40 miliard dolarů. Velká voda totiž mimo jiné zničila na 1,5 miliónu domů a bude nutné všechny, co přišli o střechu nad hlavou, ubytovat.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v této souvislosti prohlásil, že OSN je připravena poskytnout pomoc, pokud o to čínská vláda požádá, a nabízejí jí i mnohé země včetně Spojených států, Kanady a další.

Robert Mikoláš, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme