Ekonomika USA zbrzdila. Může za to slabý spotřebitel

Oživení ekonomiky Spojených států zpomalilo. Americká centrální banka proto do systému opět napumpuje likviditu. FED hodlá nakupovat měsíčně dluhopisy za 10 miliard dolarů, což není podle ekonomů nijak závratná částka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Experti to nicméně považují za jasný signál, že pokud to bude ekonomika potřebovat, centrální bankéři jsou připraveni na mnohem razantnější akci. I proto včera americké burzy v závěru obchodování rostly, dolar naopak oslabil.

Sanfranciská divize FEDu dokonce tvrdí, že pravděpodobnost recese v příštích dvou letech je vysoká. Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky se s určitým zpomalením musí počítat i do budoucna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpomalení ekonomiky USA. Téma pro analytika Raiffeisenbank Michala Brožku.

„I nyní se se zpomalením počítalo, dokonce centrální banka zhoršila výhled. V prvním čtvrtletí tohoto roku navíc americká ekonomika rostla, v tom druhém zpomalila. Navíc čísla z druhého kvartálu jsou skutečně horší oproti původní předpovědi,“ uvedl Brožka na Rádiu Česko a dodal:

„Na druhou stranu, takzvané předstihové indikátory zaznamenaly expanzi, což je pro americkou ekonomiku určující. Podle mého názoru bude ekonomika USA opět růst, ale riziku dočasného poklesu nelze zcela podcenit a vyloučit.“

Doslova Achillovou patou americké ekonomiky se zatím jeví oslabený spotřebitel, což potvrzuje i analytik Raiffeisenbank.

„Americký spotřebitel je oslabený zejména vysokou nezaměstnaností, ztrátou životní úrovně, problémy na trhu s bydlením a špatnou dostupností úvěrů. Představuje tak určité riziko do nadcházejících kvartálů, které by mohlo uvrhnout tamní ekonomiku zpět do recese. Většina institucí ale s takovou variantou nepočítá,“ řekl Brožka.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme