Ministerstvo zahraničí chce zrušit některé ambasády

Česko šetří všude, i v zahraničí. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) na zasedání vlády navrhuje ukončení činnosti ambasád nebo konzulátů v některých mimoevropských zemích. Spekuluje se o českých ambasádách například v Malajsii, Kuvajtu, Jemenu, Pákistánu, KLDR, Maroku, Ghaně, Kostarice, Venezuele, Chile či Peru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ministerstvo zahraničních věcí ČR | Foto: Jan Rosenauer

Záměrem na zrušení některých zastupitelských úřadů ČR v zahraničí se dnes zabývali i poslanci ze zahraničního výboru. Na jejich otázky odpovídal první náměstek ministra, Jiří Schneider.

Hlavním důvodem úvah o zrušení některých ambasád je podle něj hledání dalších úspor. „Rušení ambasád je jedním z mnoha opatření. Není to věc, která nás vytrhne, ale nemůžeme se jí vyhnout,“ řekl. Zrušených ambasád by mělo být podle jeho slov méně než deset.

„Budeme muset redukovat počty pracovníků vzhledem k nastaveným rozpočtovým limitům. Nedovedeme si představit, že bychom v rámci této redukce udržovali tak rozsáhlou síť, kterou máme doposud,“ uvedl Jiří Schneider.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rušení českých ambasád v zahraničí v pořadu Svět o třetí na Rádiu Česko.mp3

Záměr ministerstva zahraničí ukončit činnost ambasád nebo konzulátů v některých mimoevropských zemích chápe z hlediska ekonomických úspor i poslanec ze zahraničního výboru sněmovny Václav Kubata z TOP 09 – Starostové.

„Nechápu, co vede vládu k rušení ambasád v Latinské Americe a v Africe. Tam naše ambasáda, kromě toho, že zastupuje Českou republiku, hraje i roli ekonomické diplomacie. Při proexportní politice naší země zrušení takového úřadu de facto znamená vyklizení daného teritoria,“ řekl místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

Dodal, že by si „dovedl představit“ debatu o síti českých velvyslanectví v rámci Evropské unie. Podle něj není důvod mít v každé členské zemi svoji ambasádu.

české velvyslanectví v Bratislavě | Foto: Ľubomír Smatana

„Souhlasím s redukcí ambasád, ale dosud neproběhla seriózní diskuse, proč se ta či ona mají rušit. Má do toho co mluvit i ministerstvo průmyslu a obchodu,“ řekl předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny David Vodrážka z ODS.

Čeští diplomaté již podle dřívějšího rozhodnutí vlády opustili Angolu a uzavřen byl konzulát v kanadském Montrealu. Jen uzavřením těchto dvou misí se má ušetřit okolo 20 milionů korun. Předchozí kabinet už rozhodl také o tom, že se zruší česká zastoupení v brazilském Sao Paulu, australském Sydney, Zimbabwe a v Kolumbii. Dosud nebylo jasné k jakému datu.

Rušení některých českých zastupitelských úřadů kritizuje řada lidí, například Eliška Krausová, ředitelka odboru mezinárodní spolupráce na Pedagogické univerzitě v kolumbijské Bogotě. Poukazuje mimo jiné na to, že česká ambasáda by měla chránit zájmy českých podnikatelů.

Ondřej Černý, Milada Richterová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme