V dozorčí radě ČEZu zasednou Martin Říman a Eduard Janota

Bývalí ministři Eduard Janota a Martin Říman zasednou v dozorčí radě společnosti ČEZ. Vláda by měla dosadit celkem tři zástupce státu v jedenáctičlenném orgánu, třetí místo ale zatím zůstane neobsazené.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ | Foto: Marián Vojtek

Dozorčí rada ČEZ nemá svého předsedu, protože její dosavadní šéf Martin Kocourek z ODS odešel na ministerstvo průmyslu a obchodu a na členství v dozorčí radě rezignoval. Dozorčí rada setak dnes sešla, aby alespoň dvě uvolněná místa doplnila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek

Novým předsedou dozorčí rady se stal šéf premiérových poradců a exministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Další místo v radě obsadí bývalý ministr financí Eduard Janota, který je teď poradcem svého nástupce Miroslava Kalouska.

Třetí místo zůstává volné. Premiér Petr Nečas se totiž s Miroslavem Kalouskem na společném kandidátovi nestihli domluvit a místo obsadí až na podzim, kdy se má konat valná hromada ČEZu.

„Pan Říman je zkušený ministr dopravy a ministr průmyslu. Jsem si jist, že zná problematiku energetiky velmi detailně. Zcela určitě na této věci pracoval coby partajní odborník,“ uvedl exministr financí Eduard Janota.

Dodal, že bude nutné dořešit dostavbu třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Temelín, vztahy ČEZu k zahraničí a otázku zdrojů společnosti a jejich použití.

„Vždycky jsem zastával názor, že jakékoliv mimořádné dividendy, příspěvky na důchody a tak dále jsem vždycky odmítal,“ řekl Eduard Janota.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka vláda od ČEZu očekává zvyšování hodnoty firmy tak, aby měl stát držením aktiv ČEZu výnos a hodnota aktiv se do budoucna zvyšovala.

Ceny elektřiny určí trh

„Očekáváme také, že ČEZ bude tahounem v oblasti inovací a modernizací a prospěje tak českému průmyslu. Firma by také měla být jistou kotvou v energetické bezpečnosti České republiky,“ řekl Kocourek.

Výnosy z ČEZu podle něj zůstávají stabilní. „Firma rozděluje zhruba polovinu zisku mezi akcionáře. Pro stát je to zhruba 15 až 17 miliard korun ročně,“ potvrdil ministr průmyslu a obchodu.

Cenovou politiku ČEZu prý stát ovlivňovat nebude. „Musíme respektovat, že ceny se tvoří minimálně ve střední Evropě na trhu a v tomto ohledu ČEZ ani vláda nemohou do cen elektřiny nijak zasahovat. ČEZ se bude muset přizpůsobovat trendům v cenách elektřiny a i kvůli tomu bude muset hledat cestu, jak co nejefektivněji dostavět elektrárnu Temelín,“ dodal ministr Kocourek.

Igor Maňour, Martin Drtina, Zbyněk Zykmund, Karolína Koubová, Václav Rojík, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme