Nelegální imigranti mají ve Spojených státech nejvíc dětí

Každé dvanácté dítě se ve Spojených státech narodí nelegálním přistěhovalcům. Upozorňuje na to studie Hispánského centra respektované agentury Pew ve Washingtonu. Znamená to, že lidé, kteří jsou v Americe nezákonně, mají dvakrát víc dětí než ostatní obyvatelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tržiště, Mexiko

tržiště, Mexiko | Foto: Aleš Opekar | Zdroj: Český rozhlas

Zjištění agentury Pew Research Center znovu rozvířilo debatu o nelegální imigraci. Někteří republikánští zákonodárci totiž navrhují změnit 14. dodatek ústavy. Ten zaručuje, že má každé dítě narozené na americkém území nárok na občanství.

Podle konzervativců toho nelegální přistěhovalci zneužívají a údajně jezdí do Spojených států rodit právě proto, aby získali občanství pro své potomky a studie to podle nich potvrzuje. Organizace zasazující se za práva imigrantů ale takový výklad zpochybňují, protože jde v drtivé většině o děti hispánců, a ti mají výrazně vyšší porodnost bez ohledu na to, jestli jsou v zemi legálně nebo ne.

Vít Pohanka, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme