České velvyslanectví v Indii evakuuje turisty ze země

Desítky českých cestovatelů zůstávají - dobrovolně i nedobrovolně - na severu Indie, kde minulý týden udeřily nezvykle silné záplavy a sesuvy půdy. V postiženém regionu Ladakh obnovili pevné telefonické linky, komunikace s ním už by proto měla být méně komplikovaná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pákistán ničí nebývalé záplavy

Pákistán ničí nebývalé záplavy | Zdroj: ČTK

Českému zastupitelskému úřadu v Dillí se stále nepodařilo kontaktovat několik Čechů ze zasažené oblasti. Podle velvyslance Miloslava Staška jde o lidi, kteří záměr cestovat do indických hor úřadu neoznámili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velvyslanec v Indii Miloslav Stašek v Ranním interview Radiožurnálu

„My momentálně postrádáme informace o 8 českých turistech, se kterými se nám doteď nepodařilo navázat spojení. Další turisté v podstatě čekají, jedna skupinka deseti lidí, na evakuaci z Ladakhu do Dillí. Podle našich informací by k jejich přesunu mohlo dojít některým ze zítřejších letů.“

„Zbytek českých občanů buď pokračuje ve svém naplánovaném programu, anebo se zapojili do vyprošťovacích prací a pomáhají indickým úřadům,“ řekl velvyslanec Radiožurnálu.

Na severu Indie například zůstávají botanici a studenti z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Ti zastupitelskému úřadu potvrdili, že jsou v pořádku a pokračují ve své původně naplánované cestě.

Na letišti v Ladakhu podle českého velvyslance panuje složitá situace: „V podstatě tam bivakuje několik desítek lidí, hlavně z Německa a Francie, kteří čekají na let, aby se do něj vešli a dostali se do Dillí.“

České velvyslanectví kvůli záplavám a sesuvům půdy nedoporučuje do horského regionu Ladakh cestovat.

„Vydali jsme upozornění i pro turisty na cestě do státu Džamú a Kašmír, což je nejsilnější indický stát, kde probíhají nepokoje mezi vládou a demonstranty,“ řekl Miloslav Stašek Radiožurnálu.

Adéla Havránková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme