Pivovaru Anheuser Busch - InBev rostou prodeje i zisky

Krize nekrize, pivo se pije. Alespoň na první pohled to potvrzují dnes zveřejněné výsledky největší světové pivovarnické skupiny Anheuser Busch - InBev. Ta ve druhém čtvrtletí prodala v porovnání se začátkem roku o 2 procenta více piva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo. Ilustrační foto.

Pivo. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Belgicko-americký Anheuser Busch - InBev i díky tomu vykázal zisk 1,44 miliardy dolarů, což je o 310 milionů více než od ledna do března.

Podobně by se podle analytika společnosti Cyrrus Karla Potměšila mohlo dařit i dalším světovým pivovarnickým skupinám. Řekl to v rozhovoru na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj na trhu s pivem okomentoval Karel Potměšil ve Světě o osmé Rádia Česko

„Ti velcí hráči vykazují podobné trendy v hospodaření, to znamená, měli by být schopní vykázat zajímavé výsledky všichni z nich, protože také všichni působí na těch rostoucích rozvíjejících se trzích.“

Podle některých expertů je klíčem k úspěchu Anheuser - InBev brazilský trh a obecněji rozvíjející se země. Podle Potměšila jde o trend, který je třeba brát v potaz a který i po krizi vytrvá.

„Rozvíjející se trhy jsou početně významné, ať už jde o Brazílii, Čínu, Rusko nebo další. Rostou na rozdíl od Evropy nebo Severní Ameriky, kde je trh již nasycen a stagnuje, nebo klesá. Takže aby velké pivovarnické skupiny uspěly, musí působit právě v Brazílii nebo v podobných zemích.“

Pokud jde o český pivní trh, vykazuje a zřejmě i vykazovat bude obdobný vývoj jako na Západě, tedy pozvolný pokles nebo stagnaci spotřeby piva na hlavu.

„Český trh už je nasycen, s naší spotřebou už víceméně není kam moc růst. Po krizi nám mohou pomoci opět turisté, kteří hrají čím dál větší roli na tuzemské spotřebě. Takže musíme se modlit k tomu, aby se jich vrátilo co nejvíce,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Roman Chlupatý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme