Schwarzenberg informoval prezidenta o rušení ambasád

Další dva ministři mají za sebou rozhovor s prezidentem. Václav Klaus si dopoledne na Pražský hrad pozval šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga a ministra dopravy Víta Bártu. Obě schůzky měly společné téma - plánované vládní úspory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus a Karel Schwarzenberg

Václav Klaus a Karel Schwarzenberg | Zdroj: ČTK

S Karlem Schwarzenbergem mluvil Václav Klaus hlavně o rušení českých zastupitelských úřadů. K uzavření několika ambasád vede šéfa české diplomacie snaha šetřit.

„Já jsem panu prezidentovi vysvětloval proces, jak k tomu docházelo, nutnost úsporných opatření a podobně. O tom jsem se pobavili,“ řekl ministr zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg po schůzce na Hradě

Ani po schůzce s prezidentem ale nebyl Schwarzenberg konkrétní v tom, kterých zastupitelských úřadů by se uzavření mohlo dotknout. Jejich seznam chce nejdřív projednat ve vládě.

Ministerstvo nedávno zrušilo českou misi v Angole, uzavřen byl také konzulát v kanadském Montrealu. Už předchozí kabinet rozhodl o zrušení zastoupení v brazilském Sao Paulu, australském Sydney, v Zimbabwe a v Kolumbii.

Podle prezidenta jsou podobné kroky odpovědností ministra.

Ministr Dopravy Vít Bárta prezidenta seznámil s chystanými úspornými kroky a omezením investic. Silniční stavby, které by kvůli nedostatku peněz mělo ministerstvo dopravy zastavit, oznámí Bárta v pátek.

ČSSD se zastavení staveb nelíbí

„Já si velmi vážím rad pana prezidenta, ale nejsou to věci, které by z tohoto hlediska měly nějaké veřejné sdělení,“ řekl po schůzce Bárta.

Omezení investic se ale nelibí opoziční ČSSD. Úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka věří, že Bárta své rozhodnutí ještě přehodnotí.

„Vláda by měla především myslet na to, aby byla schopna vyčerpat peníze z Evropské unie. Aby zastavování či rušení některých staveb neznamenalo také rušení pracovních míst. Neměl by se zastavit rozvoj regionů,“ řekl Sobotka.

„Řada regionů, jejich zaměstnanost je výrazně závislá právě na tom, aby se tam přivedly dálnice a rychlostní komunikace. Osobně očekávám, že se okruh staveb, které by měly být údajně zastavovány, ještě zúží. Zejména proto, že se proti zastavení staveb výrazným způsobem postavily kraje i místní zastupitelstva,“ dodal lídr ČSSD.

Igor Maňour, Václava Marešová, mta, Martina Spěváčková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme