Francouzské úřady pokračují v rušení nelegálních romských táborů

Francouzská policie vystěhovala během týdne už čtvrté romské tábořiště. Požadavek, aby si sbalili svá zavazadla a opustili tábořiště slyšeli tentokrát Romové provizorně bydlící u města Choisy le Roi poblíž Paříže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stromy poničené skupinou kočovníků před četnickou statnicí v Saint Aignan

Stromy poničené skupinou kočovníků před četnickou statnicí v Saint Aignan | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Dvacet osm romských rodin ani neprotestovalo. Do tábora přišli před půl rokem a po celou dobu žili v obytných přívěsech, provizorních chýších nebo ve stanech.

Za asistence stovky policistů své dočasné útočiště dopoledne v klidu opustili. Otázkou je, jaký bude jejich další osud.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Pokorný o romských tábořištích ve Francii

Francouzský ministr vnitra Brice Hortefeux dnes řekl, že pro dopravu Romů domů objednají zvláštní letadla, nikoliv pravidelné linky. Dodal, že se kvůli situaci sejde příští týden v Paříži se zástupci rumunské vlády.

Francie zrušila během 14 dnů na čtyřicet romských táborů. Rušení přechodných bydlišť Romů zejména z Rumunska a Bulharska se děje na základě nařízení francouzské vlády. Zmizet má zhruba tři sta nelegálních tábořišť, protože jsou podle kabinetu i prezidenta zdrojem kriminality. Podobný postup proti Romům z východní Evropy zvolila v minulých dnech dánská policie a další skandinávské státy.

Jan Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme