Na Guantánamu soudí nejmladšího radikála

Jedním z prvních rozhodnutí prezidenta Baracka Obamy bylo zrušení kontroverzní věznice na Guantanámu. Zmizet měla během jednoho roku, ale teď se zdá nepravděpodobné, že se ji Obamovi podaří zlikvidovat do konce funkčního období v roce 2013. USA ještě na Kubě drží okolo 170 lidí. Přestože soudní procesy se zadržovanými jsou způsobem, jak Guantanámo vyprázdnit, tak se Obamova administrativa rozhodla začít snad tím nejkontroverznějším případem jakým mohla a sice prvním soudem s dětským vojákem od 2. světové války.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společná modlitba vězňů

Společná modlitba vězňů | Foto: Vít Pohanka

Kanaďan Omar Hadr je posledním občanem západních zemí drženým na Guantanámu. Podle obžaloby měl v roce 2002, když mu bylo 15 let, během přestřelky v Afghánistánu s americkými zvláštními jednotkami hodit granát, který zabil člena elitní Delta Force. Kromě vraždy je obviněn i ze špionáže a napomáhání k terorismu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O procesu s nejmladším radikálem na Guantánamu mluvil na Radiožurnálu redaktor Ondřej Bouda

U vojenského tribunálu mu za to hrozí doživotí. Khadr se ale odmítá dohodnou na třicetiletém trestu z něhož by si 25 let mohl odsedět v Kanadě. Oponuje tím, že veškerá svědectví, která proti němu obžaloba má, získala pouze díky mučení vězňů. A to včetně jeho přiznání.

Dětští vojáci jsou mezinárodním právem chráněni právě proto, že je strašně jednoduché jim vymýt mozek a donutit je dělat věci, nad kterými zůstává rozum stát. Soud ale rozhodl, že tuto ochranu Khadrovi neumožní. Tím podle všeho porušuje mezinárodní dohody a přilévá tak olej do ohně. Proto nakonec své rozhodnutí zmírnil alespoň tím, že nechá porotce rozhodnout zda je Khadr za své činny zodpovědný.

O jeho vinně nebo nevinně budou rozhodovat vojáci, kteří mu odebrali ochranu, jež by podle mezinárodního práva měl mít. V tom je právě kontroverze, která provází zařízení na Guantanámu už od samého začátku a rozděluje nejen celý svět ale i samotnou Ameriku.

Pokud jsou vězni vojáci, kteří bojují v regulérní válce, tak je nelze soudit za to, že někoho zabili. A pokud se jedná o civilisty, tak zase nemůžou stát před vojenským tribunálem, říkají mnozí.

Spojené státy dlouho hledaly právní kličky, jak mezinárodní právo obejít. Barack Obama alespoň zaručil obviněným větší práva. Proti tribunálu už protestoval i generální tajemník OSN Pan Ki Mun, který řekl, že Amerika vytváří nebezpečný precedens, který může ohrozit pozici všech dětských vojáků ve světě.

Ondřej Bouda, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme