Ústav pro studium totalit povede Daniel Herman

Novým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů bude bývalý mluvčí České biskupské konference Daniel Herman. Rada ústavu ho dnes vybrala z devíti uchazečů. K Hermanovi se přiklonilo pět radních ze sedmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Herman.

Daniel Herman. | Zdroj: ČTK

Herman, který byl mluvčím České biskupské konference v letech 1996 až 2005, chce především zklidnit atmosféru, která v ústavu už několik měsíců panuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nově zvolený ředitel ÚSTR Daniel Herman v odpoledních Ozvěnách dne.

„Chci především stabilizovat situaci v ústavu tak, aby mohl plnit zákonem dané poslání,“ řekl Herman. Situaci chce nejdříve poznat zevnitř, analyzovat ji a až poté činit případná rozhodnutí.

Projekty, jak badatelské, tak vzdělávací, jsou podle něj v ústavu velmi dobře nastavené. „Domnívám se, že mezi nimi je velice důležitý projekt, a to je otázka odboje. Řešíme otázku legislativy. To je velmi důležité i díky, nemůžeme to zastírat, tikajícím biologickým hodinám,“ podotkl Herman.

Pro bylo pět radních ze sedmi

Pro Hermana nakonec hlasovalo pět radních ze sedmi. Například děkan Filosofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík sice pro Hermana nehlasoval, ale špatná volba to podle něj rozhodně není.

„Daniel Herman přinesl tezi o nutnosti jisté kontinuity dosavadního vývoje a trošku uklidnění mezilidských vztahů. Myslím si, že jako osobnost dokáže ústav na veřejnosti reprezentovat. Proč neměl mojí primární podporu, bylo to, že ústav je zároveň organizační složka státu - finance, rozpočet, dislokace budov. Tam jsem necítil tak silný manažerský směr. Ale i přesto, že jsem hlasoval pro jiného kandidáta, nemyslím si, že volba je zásadně špatná,“ řekl Stehlík.

Ústav pro studium totalitních režimů | Foto: Tomáš Adamec

Do užšího kola se podle místopředsedy rady Patrika Bendy dostali dva kandidáti. „Z devíti kandidátů nám vyplynuly dva. Paní Lenka Ptáčková-Melicharová a pan Daniel Herman, kteří jsme viděli, že mají největší průnik. Nakonec se shoda našla právě u Hermana. Hodně z titulu toho, že jeho vnitřní motivace je silnější. On jak s nacismem, tak s komunismem má jisté typ zkušeností, zvláště jeho rodina. Tam byl etický rozměr větší,“ dodal Benda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Oldřich Tůma v pořadu Stalo se dnes.

Volba ale například překvapila historika Oldřicha Tůmu, ředitele Ústavu pro soudobé dějiny. „Je to volba docela překvapivá. Předchozí ředitelé byli vždycky profilování jako historici. Plán pana Hermana v tomto směru neznám. Jistě je úctyhodnou osobností, má za sebou velké zkušenosti z obtížných funkcí,“ řekl Tůma.

Podle něj si tak Herman bude muset tak jako tak vzít k ruce zkušeného historika. „Ten potom možná bude po značnou dobu budoucí podobu ústavu ovlivňovat,“ poznamenal Tůma. Kam bude ústav pod vedením Hermana směřovat, se Tůma zatím neodvažuje odhadovat. „Opravdu bude záležet na tom, jaké spolupracovníky si pan Herman na vedoucích funkcích vybere,“ uzavřel.

Daniel Herman je od roku 2008 šéfem kanceláře ekonoma a neúspěšného kandidáta na prezidenta Jana Švejnara. Funkce ředitele ústavu by se měl ujmout v pondělí.

Zbyněk Zykmund, Veronika Sedláčková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme