Agrární komora zveřejní letošní ztráty zemědělců

Výši pravděpodobných ekonomických ztrát dnes zveřejní čeští zemědělci. Na odhadech se projeví extrémní letní počasí, tedy červencové sucho a srpnové povodně. Ty jsou podle agrárníků učiněnou apokalypsou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn na obilném poli

Kombajn na obilném poli | Foto: Jan Rosenauer

Pečivo by přesto podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby výrazně podražit nemělo, počasí ale podle něj zneužijí ke zvýšení ceny obchodníci.

„Díky tomu, že budou stoupat - a to samozřejmě budou - ceny chlebového obilí, to ještě neznamená, že by měly nějak dramaticky růst ceny potravin. Ale já si myslím, že obchodníci toho zneužijí.“

Podražit pečivo by podle Veleby nemělo už z toho důvodu, že Česko má dostatek zásob, a navíc chlebové obilí se na konečné ceně výrobků podílí jen z 15 procent.

„K nějakému zásadnějšímu zdražení pečiva, nemluvím o řádu haléřů, zkrátka není důvod,“ tvrdí Veleba.

Pomoc zemědělcům v povodní postižených regionech

Na zhruba 330 milionů korun odhadují povodňové škody zemědělci v Libereckém kraji. Pole a louky jsou nejen podmáčené, ale voda je zanesla také pískem a kamením.

Agrární komora dnes navrhne způsob pomoci postiženým farmářům. Jak potvrdil prezident komory Jan Veleba, například na Frýdlantsku to zemědělci vlastními silami nemohou zvládnout.

„My se samozřejmě pokusíme pro tyto farmáře něco udělat, zcela určitě se za ně postavíme a připravíme si argumenty, abychom přesvědčili vládu a parlament, aby ta pomoc sem šla.“
.

Lenka Šumová, Květa Moravcová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme