Zaplavený Rousínov dnes dostane první provizorní mosty

Až dvacet provizorních mostů zřejmě poskytne Správa státních hmotných rezerv zatopeným obcím. První by už dnes měly putovat na sever Čech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozvodněná Úhlava v Dolní Lhotě

Rozvodněná Úhlava v Dolní Lhotě | Foto: Jiří Anderle Anderle

„V devět hodin z města Soběslavi se povezou dvě mostní konstrukce a putují do Libereckého kraje do obce Rousínov. Konstrukce nám připravuje armáda České republiky,“ prozradila Irena Široká ze Správy státních hmotných rezerv. Ta může postavit až pět tisíc provizorních přemostění.

Mostní konstrukce by se měly bez větších problémů dostat na místo určení i přesto, že v povodněmi zasažených oblastech je doprava velmi problematická.

Přehrát

00:00 / 00:00

Irena Široká ze ze Správy státních hmotných rezerv mluvila o mostních konstrukcích pro postižené oblasti v Ranním Interview

„Jedná se o nadměrný náklad a cestu si zařizuje ministerstvo obrany. Trasy jsou dopředu připravené,“ hlásila Široká.

Podle jejích slov se stavby na místě ujme armáda. Po dostavění je most opět předán Správě státních hmotných rezerv, která uzavírá smlouvu s příslušným správcem komunikace.

Provizorní most se zdarma půjčuje na tři roky

Provizorní most však může nakonec vydržet na postiženém místě i dlouho po povodních. Například v Českém Krumlově zůstává takto zapůjčený most už několik let.

„V případě krizové situace může po usnesení vlády Správa státních hmotných rezerv bezplatně půjčit na dobu tří let tyto mostní konstrukce. V odůvodněných případech může vláda lhůtu prodloužit. Pokud se tak nestane, tak po uplynutí lhůty sjedná Správa hmotných rezerv se správcem komunikace smlouvu za úplatu za pronájem,“ vysvětlila Široká.

Kromě mostů poskytla Správa státních hmotných rezerv asi padesát kontejnerových nádrží na vodu, nosiče kontejnerů, 49 elektrocentrál, také 733 vysoušečů, velkokapacitní čerpadla a v neposlední řadě také pohonné hmoty, a to zejména armádě, policii a hasičům.

Nikola Bojčev, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme