Automobilku GM čeká pomalé odstátnění

Americkou automobilku General Motors čeká pomalé odstátnění. GM po intervenci kabinetu Baracka Obamy prošla řízeným bankrotem a následným očištěním. A včera nahlásila zisk za poslední čtvrtletí na úrovni 1,3 miliardy dolarů, tedy nejlepší číslo za posledních šest let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Interiér

Interiér | Foto: Chevrolet

GM hlásí mezičtvrtletní růst zisku o 435 milionů a tržeb o 1,7 miliardy dolarů. Zároveň s tím začala média spekulovat o tom, že by automobilka možná už dnes mohla požádat o povolení nabídnout investorům akcie až za 16 miliard dolarů.

Podle analytika makléřské společnosti Capital Partners Josefa Stoulila jsou zveřejněné výsledky GM pozitivním signálem, že se ozdravení zdařilo; automobilka zaznamenala zisk už v prvním čtvrtletí a tento trend by mohl pokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Capital Partners Josef Stoulil ve Světě o osmé Rádia Česko

„Samozřejmě bude nutné to podpořit určitou změnou výrobního sortimentu, taková ta obrovská auta s vysokou spotřebou zřejmě budou muset být utlumena. Restrukturalizace tedy přináší své ovoce, samozřejmě za podpory vládní pomoci, která byla zhruba za 50 miliard dolarů,“ připomněl Stoulil na Rádiu Česko.

Jedním z faktorů, který rozvoj General Motors brzdí, je evropská divize. Ta i ve druhém čtvrtletí nahlásila ztrátu, a to ve výši 160 milionů dolarů. Podle Stoulila ale podobný vývoj hlásí i ostatní evropské automobilky, což souvisí s určitým zpomalením růstu evropských ekonomik. „To zásadní zlepšení bych čekal v roce 2011,“ podotkl analytik.

Podle médií by už dnes mohlo vedení GM požádat o povolení k vydání emise akcií až za 16 miliard dolarů. Nakolik půjde v případě těchto akcií o dobrou koupi, bude záležet na konkrétních podmínkách.

„Bude záležet na parametrech, počtu akcií, upisovací ceně a tak dále. Nicméně hlavní je to, že se firma zbaví určitého státního podílu, minimálně chce tento podíl srazit ze současných 61 procent pod 50 procent. Takže to samozřejmě by investorská veřejnost měla přijmout pozitivně,“ uvedl na Rádiu Česko Josef Stoulil.

Roman Chlupatý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme