Kvůli špatné sklizni roste cena pšenice nejrychleji za 40 let

Světové sýpky čeká hubený rok. Kvůli očekávanému nižšímu objemu sklizně obilovin v Rusku, Kanadě a západní Evropě se ceny pšenice na světových trzích dramaticky zvedly. Tak rychle nerostly posledních čtyřicet let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklizeň obilí na ohromném lánu

Sklizeň obilí na ohromném lánu | Foto: Corel GALLERY

Mluví se o nové globální potravinové krizi. Ačkoli nedojde k tak vážné situaci jako na přelomu let 2007 a 2008, kdy nepokoje kvůli hladu zasáhly země od Bangladéše po Haiti, je to důležitá zpráva o stavu trhu. Trh s komoditami zůstal, na rozdíl od trhů finančních, nedotčen regulací. V poslední době je o něj, stále větší zájem.

„Na finančních trzích náznaky omezení spekulace jsou, ale spíše jde jen o politická prohlášení. Pokud je na trhu nedostatek nějaké komodity, tak cena logicky roste. Cenu je samozřejmě možné regulovat, ale já nejsem toho zastáncem. Na druhou stranu by nemělo docházet k tomu, aby některé země světa hladověly,“ uvedl Oldřich Šoba z Ústavu financí Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oldřich Šoba mluvil na Rádiu Česko o trhu s komoditami

Regulace na trhu s komoditami mohou podle něho přinést místo větší transparentnosti trhu přesný opak:

„Nějaké zákazy vývozů ze země činí obchod netransparentní. Jedna strana poté nemusí dostát svým závazkům a ekonomicky na tom profituje. Na tomto příkladu můžeme demonstrovat, že regulace může udělat trh netransparentní. Tvorba regulace je vždy pod tlakem nějakých zájmových skupin. Nedával bych rovnítko více regulace znamená méně spekulace, to neplatí.“

Rusko před týdnem zakázalo vývoz pšenice. Zatím do konce roku. Americký deník International Herald Tribune poukazuje na to, že pro zákaz vývozu obilí z Ruska lobbují nejrůznější mezinárodní potravinářské firmy.

Ceny pečiva nemusejí prudce stoupat

„Je to výhodné proto, že nemusí dostát smlouvám, které byly realizovány za nižší cenu. Mohou teď prodat na domácím trhu obiloviny mnohem dráž za aktuálně mnohem vyšší ceny. To je právě regulace, která pak dělá trh netransparentní," upozornil Šoba.

Obilí je podle něho momentálně komoditou, na níž se dá hodně vydělat:

„Vše se to uskutečňuje prostřednictvím futures kontraktů, kde je přítomen pákový efekt. Jakýkoliv kontrakt, kde je pákový efekt přítomný, je pro investory zajímavý. Na druhou stranu pokud se cena obilí na trhu změní skokově o dvacet procent a pákový efekt tam bude desetinásobný, spekulant poté vydělá dvě stě procent toho, co investoval. A to třeba jen za týden.“

Podle některých odborníků vypadá letošní pokles úrody tak dramaticky, protože ho srovnáváme s velmi silnými předchozími ročníky.

„Je to jeden z důvodů. I v České republice se žně opozdily. Lidé se obávají růstu cen pečiva, ale tady tvoří obiloviny zhruba patnáct procent ceny pečiva. Pokud tedy naroste cena obilovin například o třicet procent, tak se to na ceně pečiva projeví zhruba o 4,5 procenta,“ upřesnil Šoba.

Hůře na tom jsou ale podle něho sami zemědělci. Pokud používají obiloviny pro výkrm a výkupní cena živočišných produktů se nezmění, tak to bude pro ně určitě problém.

Tomáš Pavlíček, Markéta Bartošová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme