Německé hospodářství se zotavuje rychleji než se čekalo

Německá ekonomika překvapila finanční experty. Ve druhém kvartálu rostla rychleji, než se očekávalo - o 2,2 procenta. Takový růst zažili Němci naposledy před třiadvaceti lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Německý hospodářský boom má několik příčin. Především znovu naskočil tradiční motor německé ekonomiky, kterým je export. Svět, relativně zotavený z hospodářské recese, opět nakupuje německé výrobky.

"Do detailu ta struktura ještě není známá, to ještě několik týdnů potrvá. Ale je to evidentně tažené exporty, stejně jako v případě české ekonomiky. Za exporty stojí velmi slušná kondice některých částí globální ekonomiky, které krizí nebyly postiženy. Další faktor je, že podniky na tu nastupující krizi zareagovaly velice rychle velmi dramatickým omezením výroby a také vypleněním skladu zásob," vysvětlil analytik společnosti Deloitte Luděk Niedermayer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Luděk Niedermayer mluvil v Ozvěnách dne o oživení německé ekonomiky

Podle analytiků se také příznivě projevila skutečnost, že Němci začali opět více utrácet. Vedle toho se také osvědčily konjunkturní programy německé vlády.

Oproti loňskému roky, kdy se Německo nacházelo v těžké recesi, dnes v Berlíně vládne spokojenost. Ministr hospodářství Rainer Brüderle mluví dokonce o ekonomickém růstu velikosti XL.

K vysokému růstu je nutný propad

„Podstatné je, že po hlubokém poklesu ekonomiky v minulém roce se ekonomika opět vrací k nějakému vyššímu výkonu. Zatím je možné říct, že nejsnazší způsob, jak dosáhnout vysokého růstu, je prožít hluboký propad. Ta aritmetika takhle funguje. Pochopitelně za tím růstem stojí také více než čtyřprocentní pokles německé ekonomiky v minulém roce,“ pokračoval Niedermayer.

Růst ekonomiky 2,2 procenta hlásil německý statistický úřad naposledy v roce 1987, tedy v dobách, kdy o německém blahobytu nikdo nepochyboval. Analytici se tentokrát mýlili, když očekávali asi o procento nižší růst.

„Je to tím, že ekonomika je neskutečně rozkolísaná. Při takhle rozházených číslech je odhad kvartálu opravdu loterie," řekl analytik.

Český statistický úřad oznámil, že výkon české ekonomiky meziročně vzrostl o 2,2 procenta. Na čtyřprocentní růst, který zažívají Němci, si ještě musí Česko počkat.

„Naše ekonomika je náročnější, co se týče investic. V minulosti jsme museli hodně investovat, abychom měli vysoký ekonomický růst a návrat investic zpět bude trvat mnohem déle než oživení exportů," uvedl Niedermayer.

„Německo je ale pro nás klíčový trh a vyšší export německých firem znamená vyšší subdodávky českých firem, což je pro nás velice dobrá zpráva," dodal.

Igor Maňour, Pavel Polák, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme