Muži, který porazil Bank of England, je 80 let

80. narozeniny tento týden slaví pravděpodobně nejznámější a také nejkontroverznější finanční spekulant na světě George Soros. Muž, který za svůj život dokázal vydělat miliardy dolarů, ale také miliardy rozdat, se na počátku 90. let proslavil například útokem na britskou libru, ale také pohádkovými výdělky z investic na kapitálových trzích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Soros, zakladatel Institutu pro otevřenou společnost.

George Soros, zakladatel Institutu pro otevřenou společnost. | Foto: www.soros.org

George Soros se narodil v židovské rodině v Budapešti. Dva roky po osvobození Maďarska utekl v roce 1947 do Británie, kde vystudoval známou London School of Economics a nastoupil do svého prvního zaměstnání v bance.

Přehrát

00:00 / 00:00

Georgi Sorosovi je 80 let. Příspěvek Nadi Bělovské.

V Británii ale dlouho nevydržel. V roce 1956 odešel do Spojených států, kde pracoval jako makléř a analytik finančních trhů. A právě tady také začal spravovat a posléze zakládat vlastní investiční fondy, které byly velmi úspěšné.

Risk je zisk

Investiční fond Quantum, který založil v roce 1970, mu za prvních deset let vynesl zhodnocení o neuvěřitelných 3 256 %. Podle ředitele Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Michala Mejstříka k tomu přispěl fakt, že se Soros nebál riskovat, ale byl také dostatečně předvídavý.

„On byl schopen ve své době přicházet s velmi zajímavými instrumenty, které byly třeba o krůček dál než někdo jiný a nebál se jít až na hranu rizika. Na druhé straně, i sám osobně jsem měl příležitost pana Sorose potkat v Praze, kdy na počátku 90. let tady začala fungovat Středoevropská univerzita a pamatuji si velmi dobře, že se jednalo o muže, který byl tvrdohlavý, který věří sám sobě a do značné míry očekává, že ho takto všichni okamžitě vnímají.“

Černá středa

Jeho rozhodnost a sebevědomí a smysl pro risk se ukázaly i na finančních trzích. Na nich se George Soros proslavil mimo jiné útokem na britskou libru. Prodejem obrovských zásob liber v hodnotě přibližně 10 miliard donutil Bank of England k devalvaci měny a k vystoupení z evropského směnného mechanismu.

Událost se zapsala do dějin ekonomie jako tzv. „černá středa" a Soros díky ní získal přezdívku „Muž, který porazil Bank of England". Sám na celé akci vydělal více než miliardu dolarů a vysloužil si za ni velký obdiv, ale také velkou kritiku. Ta ale podle investičního bankéře Ondřeje Jonáše nebyla oprávněná:

„Není to pravda, že oni by sami tu situaci způsobili. Ta situace byla způsobená nerovnováhou v britské platební bilanci, takže není pravda, že oni by způsobili toto oslabení, oni na něm profitovali a propíchli bublinu,“ myslí si investiční bankéř Ondřej Jonáš.

Úspěchy i neúspěchy

V 80. letech si Soros podobě pohrál také s japonským jenem a nevyhýbal se ani spekulacím s dalšími asijskými měnami. Ne všechny jeho finanční transakce ale byly úspěšné.

V roce 1997 například dostatečně dobře neodhadl pád internetových akcií a přišel tak o 700 milionů dolarů a na konci devadesátých let ztratil dokonce tři miliardy dolarů, přesto ale patří mezi nejbohatší muže světa a jeho jmění časopis Forbes odhaduje na 8,5 miliard dolarů.

Soros filantrop

Vydělané peníze však Soros už léta nepoužívá je pro sebe. Proslavil se také jako velkorysý filantrop, který po celém světě podporuje demokracii a vládu práva, říká výkonný ředitel Nadace Open Society Fund Praha, kterou George Soros financuje, Robert Basch:

„George Soros se začal věnoval filantropickým aktivitám skoro před 30 lety, kdy začal financovat stipendia pro černošské studenty v Jihoafrické republice a zároveň začal podporovat disidenty ve střední a východní Evropě. První národní nadace zakládal v Maďarsku a Polsku ještě před rokem 1989.“

Před revolucí věnoval Soros peníze také například polské Solidaritě a podporoval finanční i Chartu 77. Ve velkém ale podporu střední Evropy rozjel až po pádu železné opony, kdy se otevřely hranice, a to v rámci nadace Open Society Instituce, která má pobočky také na Balkáně, ve východní Evropě a bývalých zemích sovětského svazu. Koncept Sorosovy nadace je takový, že podporuje tzv. otevřenou společnost.

„Což je koncept, který George Soros převzal od Karla Poppera a v podstatě v tom pojetí, to znamená podpora takové společnosti, která je transparentní, kde mají všichni lidé rovné příležitosti a rovné možnosti, kde jsou dodržována lidská práva, vládnutí je transparentní a zodpovědné vůči občanům a je to země, kde nějakým způsobem funguje vymahatelnost práva,“ řekl Basch Rádiun Česko.

Na podporu nadace dává Soros každý rok kolem půl miliardy dolarů. Další finance ale uvolnil, také například na boj s ekonomickou krizí.

Soros nepřítel

I přes silnou filantropickou činnost má ale Goerge Soros spoustu nepřátel a odpůrců. Stojí si totiž za svými názory, které nejsou vždy tradiční a populární. Patří například mezi kritiky volného trhu, což je samozřejmě řadě ekonomických odborníků trnem v oku, vysvětluje Ondřej Jonáš, a není to jediný postoj, kterým Soros vzbuzuje pozornost:

„Svého času také byl docela významným kritikem globalizace a založil před několika málo lety Institut pro nové ekonomické myšlení v New Yorku, který přilákal řadu velice dobrých lidí, kteří se zabývají otázkou, jak se svět změnil od roku 2008. Jestliže jako osoba je George Soros kontroverzní, tak hlavně proto, že v roce 2004 se velice silně zasadil proti znovuzvolení George Buse prezidentem, dal na to mnoho milionů dolarů, a jak víme, tehdy se mu to nepodařilo.“

Euro způsobuje globální nerovnováhu

Přestože je má Soros sám židovské kořeny, je aktivním odpůrcem současné tvrdé izraelské politiky a míní, že právě ona je důvodem současné vlny antisemitismu. A v posledních letech zastává také všemi ne příliš oblíbený názor, že euro je jedním ze zdrojů globální nerovnováhy.

„Respektive ta snaha udržet silnou měnu i pro státy, jako byly Řecko a Španělsko, které díky jednotné měně se příliš zadlužily.“ vysvětluje investiční bankéř Ondřej Jonáš další z důvodů, proč jméno George Sorose vyvolává ve světě tolik emocí.

Marián Vojtek, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme