Hizballáh odmítá spolupracovat s OSN při vyšetřování vraždy Harírího

Libanonské hnutí Hizballáh nepředá OSN žádné dokumenty, které se týkají vraždy bývalého premiéra Harírího. Napsal to bejrútský deník al-Achbár.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zavražděný premiér Harírí má mešitu

Zavražděný premiér Harírí má mešitu | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Vůdce hnutí šajch Nasralláh v pondělí zveřejnil materiály, které prý dokládají, že Harírího nechal před pěti lety zabít Izrael. Šéf Hizballáhu tak učinil ve chvíli, kdy se naopak spekuluje, že velkou roli v atentátu sehrála jeho organizace.

Nasralláh zveřejnil letecké snímky a další dokumenty, které prý ukazují na stopy vedoucí do Izraele. Snímky ukazují silnice, pro kterých měl Harírí jezdit, což má být důkaz, že Izraelci vše sledovali.

V Izraeli tyto důkazy nikdo nezpochybňuje. Izraelské vojenské zdroje anonymně připouštějí, že Hizballáh skutečně mohl takto získávat letecké snímky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček v pořadu Stalo se dnes Radiožurnálu.mp3

Nutno ale říci, že i v Libanonu se ozývají hlasy, že Izrael prostě takto sleduje Libanon dnem i nocí, neustále. Takže lze velmi těžko tvrdit, že právě toto je důkaz, že Izraelci stáli za Harírího vraždou.

Tribunál OSN, který vraždu Harírího vyšetřuje, zareagoval na závažné obvinění po několika hodinách. Vyzval hnutí Hizballáh, aby všechny dokumenty předal mezinárodním vyšetřovatelům. Tribunál tvrdí, že při objasňování vraždy zohlední všechny průkazné informace.

Hizballáh ale s OSN odmítá spolupracovat. Nasralláh prohlásil, že tribunál je řízený Izraelem a právě proto se prý chystá na základě falešných důkazů obvinit členy Hizballáhu. Deník al-Achbár píše, že pokud Hizballáh nějaké dokumenty předá, pak to bude libanonské vládě, a nikoli tribunálu.

Sám Hizballáh čelí v poslední době spekulacím, že za vraždou Harírího stáli jeho lidé. Sám Libanon je už od vraždy premiéra rozdělen na dva velké tábory. Jeden stojí za „Západem“ a nejprve tvrdil, že Harírího zavraždila Sýrie. Když se ukázalo, že k tomu nejsou žádné důkazy, obvinil Hizballáh. Opačný tábor říká, že to bylo spíš dílo „Západu“, které mělo vyprovokovat jakousi reakci, která pak donutila Syřany k odchodu z Libanonu, nebo že za tím byl Izrael.

Teď se propast mezi oběma tábory ještě prohloubila. Někteří politici tvrdí, že jde o velmi zásadní obvinění, která je nutné prošetřit a pak jsou politici, kteří říkají, že Hizballáh jenom odvádí pozornost od podezření, které padá na něj samotný.

Martin Dorazín, Břetislav Tureček, Václav Rojík, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme