V Británii zaznívají výzvy k přezkoumání smrti Davida Kellyho

V Británii znovu zaznívá výzva k novému vyšetření smrti Davida Kellyho, zbrojního experta někdejší Blairovy vlády. Kelly byl nalezen mrtev v létě 2003 nedaleko svého domu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

Huttonova komise, která tehdy případ vyšetřovala, došla k závěru, že zřejmě spáchal sebevraždu poté, co byl odhalen jako zdroj BBC. Ta tehdy ve zprávě naznačila, že Blairova vláda nadsazovala hrozbu, jakou před invazí představoval Irák. Okolnosti vstupu Británie do války teď vyšetřuje Chilcotova komise, bývalý premiér Tony Blair před ní vypovídal už v lednu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu David Kelly připomněl na Rádiu Česko londýnský spolupracovník ČRo Ivan Kytka

David Kelly byl význačným a zkušeným expertem na zbraně hromadného ničení a byl jedním z členů týmu OSN, který vedl Hans Blix a který zkoumal, zda režim Saddáma Husajna plní dohody ohledně likvidace zbraní hromadného ničení tak, jak mu je ukládaly dohody o příměří z konce první války v Perském zálivu v roce 1991.

Zdroj BBC

Při svých pobytech či návratech z Iráku do Británie se nevyhýbal schůzkám s novináři a při jedné z nich se tehdy s reportérem BBC Andrewem Gilliganem podělil o názor, že britská vláda při zdůvodnění invaze do Iráku zmanipulovala některé argumenty a záměrně přecenila hrozbu vyplývající z toho, že Irák měl či mohl mít zbraně hromadného ničení.

Andrew Gilligan pak tento názor s odkazem na anonymní zdroj citoval ve svém rozhlasovém příspěvku BBC. Velice tím pozlobil úřad britského premiéra, který obvinil BBC ze lží. Šetření pak odhalilo, že zdrojem informace BBC byl právě David Kelly. Do záležitosti se vložil příslušný parlamentní výbor a předvolal tohoto experta k výslechu, který se tak trochu podobal inkvizičnímu řízení s kacířem.

Kelly medializaci celé záležitosti viditelně těžce nesl. Po několika dnech v srpnu 2003 byl nalezen mrtev nedaleko svého domu poblíž Oxfordu, oficiální verze jeho smrti zněla, že šlo o sebevraždu. Od onoho výroku však existovaly současně pochyby o skutečné příčině.

Výzva k soudnímu přezkumu smrti

Někteří významní právní a lékařští experti teď žádají nové vyšetřování Kellyho smrti. Upozorňují na jeden důležitý fakt: že totiž příčinu jeho smrti nepotvrdil nezávislý soud, anglicky inquest. Pro doplnění, podle zákonů platných v Británii provází každou nepřirozenou smrt člověka pobývajícího na území Spojeného království soudní přezkum příčiny.

V případě Kellyho ji nahradilo oficiální vyšetřování a onen oktet expertů upozorňuje na to, že jeho lékařské parametry nejsou tak přísné a striktně nastavené, jako v případě práce soudního lékaře. A argumentují především tím, že množství krve, které Kelly po podřezání nebo poranění cév ztratil, bylo příliš malé na to, aby mu přivodilo smrt.

Aféra změnila BBC

V samotné BBC kauza kolem prozrazeného zdroje vyvolala zřejmě největší personální zemětřesení v dějinách korporace. Odešel generální ředitel Greg Dyke, šéf rady guvernérů BBC, časem odešel na jinou pozici i šéf zpravodajství Richard Sambrook a odejít musel pochopitelně i Andrew Gilligan.

V BBC to vedlo k velké introspekci, dokonce i novináři v BBC World Service museli projít školením, jak pořizovat poznámky při rozhovorech se zdroji, co vše a v jaké úpravě zapisovat.

Výsledky Chilcotovy komise na podzim

Vyšetřování Chilcotovy komise mezitím stále pokračuje, zveřejnění výsledků se očekává letos na podzim. Tým vyšetřovatelů zasedá dál, možná bohužel bez velké pozornosti světových médiích teď před něj v letních měsících předstupují další významní svědci, například šéf týmu OSN v Iráku Hans Blix nebo tehdejší ředitelka britské zpravodajské služby MI5 Eliza Manningham-Bullerová.

V podstatě vrší další a další zpochybnění o důvodech, pro které v roce 2003 vedl Tony Blair Británii do irácké války. Potíž je v tom, že pro veřejné mínění se stává celá ta procedura minulostí, na kterou se někteří snaží zapomenout.

V tomto ohledu je tedy výzva k soudnímu přezkumu příčiny smrti Davida Kellyho určitým apelem na současný britský establishment, který podle zprávy z dnešního Guardianu naznačil, že je ochoten té žádosti naslouchat a snad i vyslyšet. Není tedy vyloučeno, že kauza David Kelly bude mít ještě další pokračování.

Ivan Kytka, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme