Roboti zkoumají egyptské pyramidy

17. srpen 2010

Egyptologové dostali novou pomůcku pro prozkoumání dosud neprobádaných částí egyptské Cheopsovy pyramidy. Do tajemných dlouhých chodeb pod pyramidou pošlou robota. Měl by zajistit důkladné zmapování chodeb, aniž by tuto starověkou památku poškodil.

Kam člověk nemůže, tam pošle robota. Je mnoho míst na světě či ve vesmíru, která jsou člověku nedostupná či dostupná jen velmi obtížně. V posledních dekádách průzkumní roboti v tomto smyslu úspěšně nahrazují člověka téměř všude - v kosmu, pod vodou, ve vzduchu nebo pod zemí. Nyní se podobná možnost naskytla i egyptologům. Pro účely výzkumu nitra pyramid získali speciálního robota z britské Univerzity v Leedsu, který se jmenuje Upuaut - 2 a byl vyvinut v rámci tzv. projektu Djedi. To je údajně jméno kouzelníka, který kdysi faraonovi radil, jak má pyramidy postavit.

Egyptologové vyšlou koncem tohoto roku zmíněného robota do Velké pyramidy v Gíze - do tzv. Chufevovy (Chufuovy) neboli Cheopsovy pyramidy. Doposud v ní nebyly prozkoumány dvě šachty, které vedou z tzv. Královniny komory neznámo kam a které byly objeveny již v r. 1872. Robot by se měl umět nějakým způsobem "prohrabat" i přes některé menší překážky v nitru pyramidy a dokonce by měl provrtat jedny tzv. tajné dveře, které jsou v každé ze dvou šachet. Tyto dveře objevil jiný dálkově řízený robot, předchůdce Upuauta - 2, ale nedostal se přes ně.

Chuvevova pyramida byla postavena zhruba před 4500 lety a je vlastně posledním přetrvávajícím divem antického světa. V nitru pyramidy je umístěna řada koridorů a také dvě hlavní komory v centru - Králova a Královnina komora. Z Královy komory vedou dvě šachty směrem vzhůru - zhruba pod úhlem 45 stupňů směřují k povrchu pyramidy jakoby k nebi. Dvě šachty, které vedou z Královniny komory, však nesměřují ven z pyramidy, ale naopak vedou dolů a hlouběji do jejího nitra. V roce 1992 poslali výzkumníci do jedné z těchto sestupných šachet dálkově ovládanou kameru. Kamera narazila po 60 metrech na pískovcové dveře s měděnými držadly. O deset let později se speciální robot dostal přes tyto dveře, ale narazil za nimi okamžitě na další, ty byly vzdáleny od prvních jen 20 cm. Současný robot by se měl dostat i přes tyto dveře a také postupně až na konec jedné i druhé šachty. Výzkumníci doufají, že mezitím robot narazí i na nějaké zajímavé artefakty. Důležitou podmínkou průzkumu je nepoškodit interiér pyramidy.



autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.