Minivrtulníky v ulicích

16. srpen 2010

Google nasadí novou metodu fotografování z ptačí perspektivy. Bude používat speciální malé bezpilotní vrtulníky, které mají čtyři svislé rotory a na jedno nabití akumulátoru vydrží létat zhruba jednu hodinu. Snímky pak obohatí nabídku mapových aplikací.

Většina uživatelů internetu zná veřejně dostupné služby Google Maps a Google Earth, které poskytují podrobné mapy většiny míst na světě. Někdy jsou k dispozici i detailní trojrozměrné modely a panoramatické fotografie městských objektů. Google k tomuto účelu doposud používal hlavně speciální vozidla s kamerami a lasery na střeše. Zmíněná auta jezdí po ulicích měst a velice rychle mapují své okolí (technologie Google Street View). Nyní Google zakoupil také speciální malé bezpilotní vrtulníky, které zajistí také detailní pohledy shora.

<object width="640" height="505"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/7ncYALtMNwQ?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/7ncYALtMNwQ?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505"></embed></object>


Nově zaváděné minivrtulníky doposud využívaly pouze bezpečnostní složky pracující v kontrolovaném režimu - např. britská policie a různé tajné služby. Je možné, že posun ve využívání těchto létajících špiónů směrem k běžným civilním a komerčním účelům může přinést nejrůznější problémy. Jde zejména o soukromí občanů, nad jejichž hlavami budou tyto mapovací, čili vlastně fotografické a skenovací, vrtulníky létat, a sbírat tak velmi podrobná data. Systém Google Earth zatím používá hlavně snímky ze satelitního nebo klasického leteckého průzkumu.

Google měl už v nedávné minulosti jisté problémy s překročením hranic soukromí - šlo právě o jeho vozidla Google Street View Car. Kromě nutnosti retušování chodců nebo jejich tváří se v této souvislosti vyskytl ještě další konflikt. Vozidla Googlu totiž umějí také monitorovat lokální signály bezdrátových počítačových sítí wi-fi, a dokonce z nich sbírat i některé osobní nebo jinak důvěrné údaje. To se setkalo s nevolí jednotlivců, firem i organizací zejména v Evropě.

Vůz pořizující snímky pro Street View



Uvidíme, jakým způsobem zareaguje veřejnost na hejno vrtulníků s kamerami těsně nad hlavou, žádnou takovou zkušenost jsme ve větším měřítku zatím neměli. Je ale pravděpodobné, že různých podobných narušitelů soukromí bude postupně přibývat s tím, jak budou bezpilotní letadla a vrtulníky stále levnější a dostupnější.

Vyspělou fotografickou a skenovací techniku ale žádné protesty pravděpodobně nezastaví. Už dnes je např. k dispozici i speciální přenosná konstrukce ve formě batohu na záda, která umožní jednotlivci během prostého průchodu budovou vytvořit téměř okamžitě dokonalý 3D model interiéru.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio