Police a Bílý kruh bezpečí uzavřely dohodu o pomoci obětem trestné činnosti

Péče o oběti trestné činnosti se možná zlepší. Police a občanské sdružení Bílý kruh bezpečí uzavřely dohodu o poskytování pomoci obětem. Dokument dnes podepsali policejní prezident Oldřich Martinů a prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení

Vězení | Foto: Jana Šustová

„Už devatenáct let nabízíme pomoc obětem trestné činnosti, svědkům závažných trestných činů a také pozůstalým po obětech. Pomoc je bezplatná a spočívá v právní orientaci. Člověk se ocitne v trestném řízení a mnohým souvislostem nerozumí. Pomoc také spočívá v možnosti krátkodobé terapie a setkání s psychologem,“ popsala činnost Bílého kruhu Vitoušová.

Nová dohoda podle webových stránek policejního prezídia upravuje společný postup, jehož cílem je co nejrychlejší zprostředkování odborné a bezplatné pomoci oběti či pozůstalým po obětech úmyslné násilné trestné činnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petra Vitoušová mluvila na Rádiu Česko o smlouvě mezi Policií a občanským sdružením Bílý kruh bezpečí

„Dohoda nic nemění na tom, co děláme devatenáct let. Kdo se dostaví do sedmi našich pracoven po celé republice , bude mu poskytnuta pomoc jako dříve. Jen jsme vyjmuli oběti zvlášť závažných násilných zločinů. Jsou to t pozůstalí a oběti trestných činů s následkem závažné újmy. Tam bude aktivní policie i my. Policie jim aktivně nabídne naše služby,“ vysvětlila Vitoušová.

Bílý kruh bezpečí vznikl v roce 1991a za téměř dvacet let existence se péče o oběti trestných činů dost změnila.

„Změnila se i výrazně legislativa. Katalog práv poškozených byl rozšířen. Poškození mají mnohem více práv. Psané právo ale hůře přechází do praxe. Jeho výkon v praxi tu a tam pokulhává,“ připomněla Vitoušová.

Podle ní pomoc obětem trestné činnosti nejvíc komplikuje nesrozumitelnost právních výkladů pro právně nevzdělané lidi:

„Přijetí trestního oznámení, poučení poškozeného o trestním řízení, to už jsou věci, které jsou ve světě doprovázeny nějakým srozumitelným textem a výkladem. U nás ty formuláře obsahují opis trestního zákona řečí práva, která je nesrozumitelná většině těch, kteří nestudovali práva. Lidé se stydí přiznat, že tomu nerozumí a podepíší, že byli poučeni.“

Helena Berková, Václav Sochor, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme