Konto Bariéry dá peníze handicapovaným v zatopených oblastech

Konto Baréry nabízí finanční pomoc handicapovaným, které zasáhly letošní povodně. Pro zaplavené vyčlenila tato instituce 1 milion korun. Požádat o finanční příspěvek mohou i velkou vodou zasažené organizace, které se o zdravotně postižené starají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozíčkář (ilustrační foto)

Vozíčkář (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka PhotoRack

O pomoc mohou zájemci žádat okamžitě. Podle Boženy Jirků, výkonné ředitelky Konta Bariéry, se zdaleka nejedná jen o vozíčkáře, ale také neslyšící nebo nevidomé.

„Otevřeli jsme konto a do něj vložili částku 1 milion korun. Vyzvali jsme i veřejnost. Budeme rádi, když se projeví solidarita, přesto je naše konto finančně silné, myslím tedy, že pomoc zvládneme,“ říká ředitelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Kateřiny Rózsové o finanční pomoci Konta Baréry

I když konto bariéry slibuje pomoc rychle, přesto je třeba splnit některé podmínky. „Chceme osobní žádost a osobně popsanou situaci. Také doložení lékařské zprávy, fotokopii průkazu ZTP/PT a nově také fotokopii občanského průkazu, abychom žádající mohli křížově identifikovat. Co se týče povodní, musíme mít navíc stanovisko starosty, jaké ten který člověk dostává dávky a na co mu peníze chybí,“ vysvětluje Božena Janů.

Pomoc Konta Bariéry by neměla primárně sloužit na opravy domů nebo jejich zařízení. „Na některé vybavení samozřejmě peníze jít můžou, ale byla bych ráda, kdybychom mohli pomoci s potřebami jako vozíky, chodítka, kočárky pro děti, zvedáky, ale i bezbariérové úpravy,“ dodává ředitelka organizace.

Podle jejích slov není limitní částka, kterou by handicapovaný člověk dostal. „Nikomu nemůžeme dát sto tisíc, ale částku, kterou dává stát – tedy asi 40 tisíc korun, můžeme poskytnout i my,“ tvrdí.

Přispět postiženým povodní mohou lidé prostřednictvím Konta Bariéry, jehož číslo je 17 111 444/5500 a variabilní symbol speciálně vyčleněného konta je 8810. Mohou také posílat známé dárcovské zprávy sms na číslo 87777 ve tvaru DMS KOTNOBARIERY.

Kateřina Rózsová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme