Elektrárna v Búšéhru má podobný reaktor jako Temelín

V dlouhé a vyhrocené diskusi o íránském jaderném programu došlo k výraznému posunu. Rusko dnes oznámilo, že 21. srpna začne vkládat palivové tyče do reaktoru v Búšéhru. Západ má nadále velké obavy z toho, že Írán se ve skutečnosti snaží získat jadernou zbraň a energetika je jen zástěrka. Moskva ale říká, že elektrárna v Búšéhru je mírový projekt, který ani nemůže být nějak zneužit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderné palivo

Jaderné palivo | Foto: ČEZ

„Vložení paliva skutečně znamená, že se začne proces fyzikálního spouštění reaktoru, který trvá podle okolností několik týdnů či několik měsíců, a kde se postupně zvyšuje výkon reaktoru až k projektovanému výkonu, který u búšérského reaktoru bude asi 950 elektrických megawattů,“ potvrdil jaderný fyzik žijící ve Švédsku František Janouch.

Podle jeho slov budou elektrárnu v Búšéhru provozovat Íránci. Jedná se o téměř podobný typ reaktoru jako je v Temelínu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaderný fyzik František Janouch v Ozvěnách dne Radiožurnálu.mp3

„S jaderným programem to nemá co dělat. Z palivových článků se nemůže dělat bomba, a i z vyhořelých palivových článků je velmi obtížné získat plutonium, které by se dalo použít ve zbraních,“ uvedl František Janouch.

To, co je podle něj v Íránu skutečně nebezpečné, jsou nákupy odstředivek na obohacování paliva, což je vojenský projekt. Palivo do elektrárny v Búšéhru bude dodávat firma, která ji vystavěla, není potřeba palivo obohacovat.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme