Stavební spoření bude podle plánu vlády méně atraktivní

Patříte také mezi ty, kdo si založili stavební spoření, protože vám to přišlo jako nejlepší způsob, jak ušetřit nějakou korunu? Pak pravděpodobně se smíšenými pocity sledujete plány ministerstva financí, které chce snížit státní podporu stavebního spoření. Už letos by měla být uvalena 50 procentní daň na státní podporu, v dalších letech by se podpora měla snížit na 2000 korun ročně, úroky z vkladů by se měly zdanit 15 procenty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavba domu

stavba domu | Foto: Alena Palečková

„Nastavíme stavební spoření na stejnou úroveň jako jsou jiné bankovní vklady,“ řekl Dušan Hradil z odboru finančních trhů ministerstva financí.

Stát podle něj plánuje ušetřit na podpoře stavebního spoření v příštím roce zhruba šest miliard korun, v následujícím pak mezi šest až osmi a půl miliardami korun.

„V prvé řadě to přinese komplikace občanům, jednak těm, co spořili, ale také těm, kteří si půjčili nějakou částku na bydlení, nebo si ji půjčit chtějí,“ uvedl tajemník Asociace stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánovaných změnách stavebního spoření v Ozvěnách dne Radiožurnálu.mp3

Dodal, že v současné době dluží stavebním spořitelnám nějakou částku přibližně milion lidí. Téměř vyloučil možnost, že by podávání žalob klientů na stavební spořitelny bylo úspěšné s tím, že jde o záležitost ministerstva financí, tedy státu.

„Pokud by případně došlo k nějakým sporům, my jsme stoprocentně přesvědčeni, že bychom v nich uspěli,“ řekl za ministerstvo financí Dušan Hradil.

„Na světě neexistuje systém stavebního spoření, který by mohl fungovat za podmínek, jak je vláda zamýšlí nastavit,“ uzavřel Jiří Šedivý.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme