Také Czech Open limitují peníze, florbalisté se skládají

Jako největší florbalový turnaj na světě se prezentuje pražský Czech Open. Většinou se ale mluví jen o elitní kategorii mužů, která čítá 16 týmů. "Béčková" kategorie, která onen prestižní primát turnaji díky 128 celkům zajišťuje, tolik na očích není.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarský tým Gruppe Frosch pobavil i růžovými dresy

Švýcarský tým Gruppe Frosch pobavil i růžovými dresy | Foto: Jan Suchan | Zdroj: Český rozhlas

Stěží uvěřitelných 32 skupin po čtyřech naplnili organizátoři Czech Open výběry z České republiky, ale také Maďarska, Dánska, Nizozemí nebo Slovinska. Nechybí ani Švýcaři, oproti před chvílí jmenovaným zemím zástupci florbalové velmoci.

"Sestavíme s kamarády každý rok nový tým. Normálně spolu nehrajeme, jsme asi z pěti různých klubů. Rádi využijeme možnost zúčastnit se spolu turnaje a bavit se." vypráví Joel z týmu Gruppe Frosch, který v Praze zaujal nejen předvedenými výkony, ale také růžovými dresy se zelenými žabičkami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Také Czech Open limitují peníze, florbalisté se skládají

"Vždycky je nás dost. Bereme deset hráčů do pole a jednoho brankáře. Když někdo vypadne, vezmeme dalšího." Na výlet do Prahy se Joelova parta vydala už popáté a nejezdí sem jen kvůli florbalu. To je také důvod kapitánova zadrhnutí v otázce na drahotu cesty do Čech.

"Pro Švýcary je to levnější než Švýcarsko samé. Takže to není drahé. I když, záleží také na tom, kam večer vyrazíme," směje se Joel.

Při podobném tématu už se některé další týmy neusmívají, přestože to mají do Prahy daleko blíž. Startovné tvoří paušál na tým ve výši 3600 korun a příplatek 280 korun za každého hráče.

,,Každoročně sem nedostaneme celý tým, takže se sem někteří kluci kvůli financím nedostanou," říká Tomáš z třetiligového Havířova a přizvukuje mu Marek z Pelhřimova, který je na tom asi o trochu lépe kvůli tomu, že hraje o dvě soutěže výš.

,,Pro české týmy teď nejsou peníze nikde, ale pokaždé se nějak složíme," líčí Marek. Dle slov obou jsou finance snad jedinou stinnou stránkou Czech Open.

Na Czech Open přijeli i florbalisté z Havířova | Foto: Jan Suchan

,,Pro nás je Czech Open velkou událostí, je to vrchol přípravy. Bohužel, zápasy jsou krátké, neukáže se tolik výkonnost, je to hodně o náhodě. Ale baví nás to tu, jsme tu také kvůli atmosféře," rozpovídal se Marek.

Jako velké plus stejně jako on i Tomáš považuje možnost nastoupit proti zahraničním výběrům vyznávajícím trochu odlišný styl florbalu.

,,Nevíme, co od těch týmů očekávat. Navíc máme možnost si zahrát s někým, koho neznáme. Takže sem každoročně rádi jezdíme," uzavírá Tomáš.

Martin Charvát, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme