Český Krumlov láká i do podzemí

Nejen hradem a zámkem, čili památkou historickou, ale také památkou technickou se může pochlubit Český Krumlov. Nachází se tam totiž bývalý grafitový důl, kde se těžila surovina i pro světoznámou českobudějovickou tužkárnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soutěž OD BRÁNY K BRÁNĚ - Český Krumlov (4)

Soutěž OD BRÁNY K BRÁNĚ - Český Krumlov (4)

Nijak velké tmavé budovy s nápisem Důl Český Krumlov u výpadovky na Lipno si možná projíždějící turista ani nevšimne, pokud ji cíleně nehledá. Těžní věž tady totiž nenajdete a sloveso fárat tu také nepoužívají. Do podzemní se totiž dostanete takříkajíc po rovině, vysvětluje zástupce vedoucího expozice grafitového dolu Miroslav Mráz.

Projížďka a procházka grafitovým dolem zabere asi hodinu a půl, tedy delší čas, než exkurze po místním zámku. Je to ale dáno i tím, že do zámeckých komnat se není třeba nazouvat a navlékat do zapůjčených gumovek, ochranných kombinéz a přileb. Na zámku totiž nehrozí, že byste se mohli o stěny umazat.

I v parném létě se návštěvníkovi vyrubaného podzemí hodí mikina či svetr – v dole je jen deset stupňů. Ovšem více než v parných dnech tady zažívají návaly ve špatném počasí, když turisté od Lipna hledají nějaké rozptýlení.

Ivan Mls, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme