Pyrotechnici na Frýdlantsku odstřelují ucpaná koryta řek

V zaplavených oblastech na Frýdlantsku dopoledne začali pyrotechnici s odstřelem naplavenin na hrázi u Višňové. Zlikvidovat musí i kamion, který v řece uvízl při záplavách. Práci jim ale může zkomplikovat další déšť.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodeň 2010 - Víska u Frýdlantu

Povodeň 2010 - Víska u Frýdlantu | Foto: Naďa Hetešová

„Hasičský záchranný sbor České republiky vyslal v sobotu na místa zasažené povodní na severu Čech skupinu svých střelmistrů, kteří provedli prohlídku na řece Smědá ve Vísce v oblasti obce Višňová a dnes dojde na několika místech k odstřelům naplavenin klád, aby bylo koryto řeky odlehčeno,“ uvedla mluvčí hasičů Ivana Svitáková.

Hráz v osadě Víska uvolňuje pět pyrotechniků, kteří se k hromadě spadlých stromů, vyvrácených kořenů a prken dostávají jen po lanech. Aby neporušili stavidla, odstřelují hromadu dřeva po malých částech. Pokud by naplavená hráz neřízeně povolila, mohla by zničit celou osadu.

Dnes budou zasahovat ještě na dalším místě, kam se nedostane těžká technika. Musí zlikvidovat kamion, který v řece vytvořil umělou hráz.

Starostka Višňové, kam spadá i Víska, Marie Matušková ale s napětím sleduje předpověď. Česko dnes mají zasáhnout znovu silné bouřky. Už včera se řeka Smědá dostala na třetí povodňový stupeň a hasiči museli z osady Víska preventivně evakuovat 60 lidí.

Krátce po poledni se nad Libereckem další silná bouřka přehnala a mírně zvedla hladiny některých toků. Žádné větší škody ale nenapáchala.

Záplavy zasáhly sever Čech už minulý týden a v nejhůře postiženém Libereckém kraji škody přesáhnou pět miliard. Zemřelo pět lidí, dva se stále pohřešují.

Lucie Husárová 1, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme