USA prodají arabským zemím zbraně za desítky miliard dolarů

Spojené státy chystají masivní prodej zbraní spřáteleným arabským státům na Blízkém východě. Informuje o tom izraelský deník Jerusalem Post. Američané tak podle něj chtějí čelit rostoucímu vlivu Íránu. Rozjednané dodávky amerických zbraní prý dosahují celkového objemu 60 miliard dolarů, tedy asi 1,2 biliónu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AH-64 Apache

AH-64 Apache | Foto: US Army

Největší díl má připadnout na Saúdskou Arábii. Jenom za 80 letounů F-15 má tato monarchie vydat 30 miliard dolarů. Další americké zbraně ale míří také do Kataru, Spojených arabských emirátů, do Kuvajtu i do Ománu. Jedná se o vrtulníky Apache, bojové letouny, útočné zbraně, ale i obranný protiraketový systém Patriot pro Kuvajt.

Izrael označuje teheránský režim za největší nebezpečí pro svou bezpečnost. Zároveň mu ale vadí americké vyzbrojování prozápadních arabských zemí, které mají Íránu čelit. Jak píše Jerusalem Post, Izraelci v zákulisí jednají s Američany o tom, že rozjednané obchody nesmějí ohrozit izraelskou vojenskou převahu v regionu.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme