Britský premiér Cameron je vzdáleným příbuzným královny Alžběty II.

Tvrdí o sobě, že pochází ze středních vrstev. Opak je ale pravdou. David Cameron má aristokratický původ. A co víc, je prý dokonce vzdáleným bratrancem královny Alžběty II.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Cameron.

David Cameron. | Foto: Tiskový servis Evropské komise

David Cameron je považován za nejaristokratičtějšího premiéra od úřadování Aleca Douglase Homa, který byl ve funkci na začátku 60. let minulého století. Britská média občas zpochybňují Cameronovo tvrzení, že pochází ze středních vrstev. Nejeden novinář nebo politik se domnívá, že Cameron by měl spíš hovořit o vyšších kruzích, příslovečných horních deseti tisících také proto, že je téměř jistě multimilionářem. A totéž platí o jeho manželce Sam.

O králi Karlu II. z dynastie Stuartovců se říká, že svými levobočky zaplnil ve druhé polovině 17.století sněmovnu lordů. A něco na to je. I když manželství Karla II. bylo bezdětné, levobočků měl král požehnaně. Mezi jeho milenkami byla slavná herečka Nell Gwynová. A ta byla praprababičkou manželky premiéra Camerona Sam.

David Cameron je zase vzdáleným bratrancem královny Alžběty II. Tam rodokmen začíná králem Vilémem IV., který miloval irskou herečku Dorotheu Jordanovou. Ta mu povila deset dětí, mezi nimi Elizabeth. Narodila se na začátku 19.století. Provdala se za jednoho hraběte a z onoho manželství se odvíjí původ prarodičů Davida Camerona.

Napojení na královnu je přes Cameronova otce, ale jeho matka je rovněž aristokratického původu. Názor premiéra, že pochází ze středních vrstev, je dokladem proslulé anglické zdrženlivosti. A ta se nejčastěji projevuje právě ve vyšších kruzích britské společnosti.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme