Bílý Kostel na Liberecku znovu zatopila velká voda

Dvě silné bouřky se odpoledne přehnaly přes Liberecko. Jedna z nich vyplavila obec Bílý Kostel. Obec přitom patří k těm, které těžce zasáhly bleskové povodně už před týdnem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příjezd hasičů.jpg

Příjezd hasičů.jpg | Foto: Jaroslav Petříček

Přívalový déšť způsobil krátkodobé vzedmutí všech toků okolo obce. Nejvíce se rozbouřil Farský potok, který zatopil několik desítek domů, v podstatě všechny, přes které se přehnala voda minulý týden.

K těmto velkým rozlivům se navíc přidaly splachy z polí nad obcí a také ze stavby nové komunikace ve směru na Hrádek nad Nisou. Lidé teď opět čistí své domy od bláta, hasiči odčerpávají vodu.

Místy Bílý Kostel vypadá jako za války. Lidé jsou zoufalí a začínají od nuly.

Obec by teď nutně potřebovala odstranit z Farského potoka naplaveniny, zejména urvané stromy a větve, aby se při dalším případném dešti nevytvořila z těchto překážek hráz a nezatopila domy potřetí.

Problémy i na dalších místech

Dnešní silný přívalový déšť způsobil spoustu problémů i v Chrastavě a Vítkově na Liberecku a v Raspenavě na Frýdlantsku. U Vítkova se na silnici vytvořily dvě průrvy a znemožnily průjezd.

Jedna je už zasypaná, na druhé se pracuje a bude odstraněna nejpozději ve středu. Problémy jsou také s Vítkovským a Václavským potokem, podotýká ředitel Povodí Labe Jaroslav Jaroušek:

„Působí to dost depresivně na ty pracovníky v bagrech. Dny něco dělají, a najednou je to pryč. Je z toho trochu deprese.“

Ředitel Povodí Labe zároveň vyvrací informaci, že se protrhává Harcovská přehrada v Liberci. Podle jeho slov všechny přehrady v Libereckém kraji jsou pod provozní hladinou, takže v případě potřeby jsou schopné pojmout velké množství vody.

Ivana Bernáthová, Eva Malá, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme