Bouřky přinesly kroupy a zvedly vodu na severu Čech

Šest zraněných, desítky poničených aut a vyvrácené stromy. To jsou následky bouřek, které večer a v noci potrápily Středočeský kraj. Největší problémy měli obyvatelé Příbrami, Berouna, Mělníka a také Prahy - západ. Bouřky také prudce zvedly hladiny některých řek na severu Čech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kroupy ve Zvoli

Kroupy ve Zvoli | Foto: Petr Jindra

Třetího povodňového stupně dosáhly dva toky. Nejdřív Mandava ve Varnsdorfu, pak i dolní tok říčky Kamenice ve Hřensku, kde povodeň v minulých dnech napáchala škody za desítky milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí obecního úřadu v Hřensku Jaroslava Antonová

Podle vedoucí obecního úřadu v Hřensku Jaroslavy Antonové se voda vylila z břehů u hotelů Klepáč a Praha. „To, co jsme už měli uklizené teď znovu čistíme a odstraňujeme náplavu. Hasiči už odešli, takže se odklízení ujaly místní firmy, armáda a zaměstnanci obecního úřadu,“ řekla Antonová.

Vše je podle ní potřeba připravit tak, aby bylo mohla armáda začít v úterý stavět provizorní pontonový most. V tuto chvíli řeky rychle klesají. Nebezpečí tak už podle hydrometeorologů nehrozí.

Pěticentimetrové kroupy

Ve středních Čechách způsobily nejvíc škod kroupy. V pražské čtvrti Krč záchranáři ošetřili šest zraněných lidí. Až pěticentimetrové kroupy rozbily v obci Zvole okna u několika aut a domů.

„Bydlím tady 37 let, ale něco takového nepamatuji, aby kroupy rozbily okno v domě. V srpnu tady bylo jako na vánoce bílá Zvol,“ řekla jedna z obyvatelek Jitka Zemanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V obci Zvole natáčel reportér Pavel Pavlas

Napilno měli hlavně hasiči. Během noci museli několikrát vyjíždět k popadaným stromům a zaplaveným sklepům. V části Vraného nad Vltavou nazývané Skochovice vytopil tamní potok hned dva rodinné domy.

V hlavním městě zaplavila voda několik ulic. Voda blokovala silnice i tramvaje, velká louže zaplnila i tunel Mrázovka. Voda rovněž zatekla do vestibulu stanice metra Můstek, východ směrem na Václavské náměstí musel být uzavřen. Průtrž také zatopila technické prostory metra na stanici Florenc. Zpožděna byla i letadla, která šla v Praze na přistání.

Počasí také komplikovalo dopravu na železnici. Silný déšť vyřadil z provozu zabezpečovací zařízení na trati z Hořovic do Zdic a na trati z Davle do Jílového u Prahy uvízl vlak kvůli popadaným stromům.

Bouřky s kroupami a větrem se odpoledne přesunou na Moravu a Slezsko. Přívalový déšť může rozvodnit i jindy suchá koryta a zatopit sklepy. Na severu Čech bude pršet do zítřka, spadne tam ale jen několik milimetrů srážek a řeky by se už rozvodnit neměly.

Naděžda Hávová, Igor Maňour, Alžběta Havlová, Jan Beneš, Pavel Pavlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme