Japonsko ohlásilo nízký růst HDP, vyhlídky jsou však dobré

Hrubý domácí produkt Japonska vzrostl za druhé čtvrtletí jen o 4 desetiny procenta. Na pozici druhé největší ekonomiky světa předstihla Japonsko Čína. Závislost japonského exportu právě na čínském trhu však přináší velké naděje na zlepšení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonské hospodářství zpomaluje, druhou nejsilnější ekonomikou světa se stala Čína

Japonské hospodářství zpomaluje, druhou nejsilnější ekonomikou světa se stala Čína | Zdroj: ČTK

Momentální pokles růstu HDP může podle expertů výrazně zkomplikovat snahy kabinetu premiéra Naoto Kana o snížení státního dluhu, který je mezi velkými ekonomikami bezkonkurenčně nejvyšší.

Japonský jen minulý týden vůči dolaru posílil na patnáctileté maximum. Poté mírně oslabil, přesto zůstává silný. Podle Pavla Hnáta z Katedry světové ekonomiky pražské Vysoké školy ekonomické je pro Japonsko důležité, že jeho hlavní obchodní partneři spíše posilují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Hnát z Katedry světové ekonomiky VŠE o hospodářském vývoji Japonska

„V posledních letech a desetiletích se ukazuje, že Japonsko se začíná orientovat na úplně jiné trhy – Amerika a Evropa představují dnes pouhých 10-15 procent japonského exportu, naopak Čína a ostatní rozvíjející se trhy získávají,“ upozorňuje Hnát.

Orientace na čínský trh je tedy pro Japonsko dobrou cestou. Mezinárodní měnový fond předpovídá, že Čína v tomto roce poroste desetiprocentním tempem, stejně tak v příštím.

Investory již špatné zprávy o Japonsku nelekají

Pavel Hnát vidí situaci nadějně i vzhledem k připravenosti Japonska na komplikace. „Japonsko totiž prochází už druhou ztracenou dekádou obtížného ekonomického vývoje, kdy čelilo deflaci a poklesu mezd, to znamená, že je konkurenceschopnější než jeho konkurenti a současný kurz jenu je reálný kurz. Takže situace není tak hrozná,“ vysvětluje.

U Japonska jsou prý investoři na negativní zprávy zvyklí. „Investoři dlouhodobě Japonsko podcenili například co se týče držby japonského jenu, a tedy teď, když téměř všechny ekonomiky oslabily, není Japonsko už tak hrozným místem k investování,“ předpovídá Hnát.

Čtvrtletní růst o 2,2 procenta, který ohlásilo Německo, nehraje podle Hnáta pro Japonsko žádnou podstatnou roli. „Německo sice roste, ale v Evropě je pomalu ojedinělým úkazem. Evropa jako celek zas tak silná není a investoři jsou zvyklí eurozónu posuzovat komplexně,“ tvrdí.

Lucie Maňourová, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme