Francouzští Romové protestují proti rušení nelegálních tábořišť

Napjatá situace mezi francouzskými městy a kočovníky se projevila v Bordeaux. 240 aut s obytnými přívěsy tam zablokovalo Akvitánský most. Protestují proti tomu, že tamní starosta jim nabídl místo k táboření, kde není voda a elektřina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

romové

romové | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Podle zákona z roku 1990 musejí francouzská města nad 5 tisíc obyvatel najít tábořiště pro kočovníky, kde je základní sociální vybavení. 140 rodin se chtělo utábořit v obchodní zóně Bordeaux-Lac. Radnice to zamítla a požádala je, aby se usídlili u výstaviště.

Na protest celá kočovná karavana obsadila frekventovaný akvitánský most. Některé obytné vozy se přes zákaz pokusily projet do prostoru komerční zóny. Došlo i k několika konfliktům s pořádkovou policií.

Jde o první protest od okamžiku, kdy úřady začaly uplatňovat vládní záměr vyklidit na 300 nelegálních tábořišť Romů ve Francii. V Bordeaux protestovali kočovníci proti tomu, že pro ně město nemá místo, které by splňovalo podmínky dané zákonem.

Igor Maňour, Jan Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme