Zaměstnanci klíčových britských letišť hrozí stávkou

Britský letecký odborový svaz Unite a Britská správa letišť (BAA) zahájily jednání, jejichž cílem je zabránit stávce na šesti britských letištích. Členové letištních odborů ji minulý týden odhlasovali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zrušené odlety

Zrušené odlety | Foto: Tomáš Adamec

Důvodem je nespokojenost pracovníků s výší platů. Poté, co souhlasili se zmrazením mezd v loňském roce, BAA navrhla jejich letošní zvýšení o pouhé procento.

Odboráři nyní mají ve sporu navrch, protože stávku naplánovali na poslední srpnový víkend, kdy se očekává zvýšený provoz vzhledem k návratu z prázdnin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britský zpravodaj ČR Ivan Kytka o hrozící stávce zaměstnanců letišť

BAA je pod tlakem velkých leteckých společností, které se sotva vzpamatovaly z recese, narušení letů kvůli sopečnému oblaku a nechtějí řešit další problém v podobě zavřených letišť.

Zároveň však argumentuje tím, že nemůže být ke svým zaměstnancům tak štědrá a velkorysá, jako v minulosti. Důvodem je prý úbytek klientů a také nucený prodej letiště Gatwick, o kterém rozhodl britský úřad pro hospodářskou soutěž kvůli příliš velkému monopolu BAA.

Stávku by pocítil celý svět

Stávka by vyřadila šest hlavních britských letišť – Heathrow, Stansted, Southampton, Glasgow, Edinburgh a Aberdeen – úplně z provozu. Týká se totiž klíčových profesí, jako jsou letištní hasiči, ochranka letiště a také nejrůznější technici, bez kterých není letecký provoz bezpečný.

Během tří dnů, kdy by měla stávka probíhat, by jmenovaná letiště za normálního provozu odbavila statisíce pasažérů. Heathrow je nejrušnější evropské letiště, takže dopad stávky by pocítila celá Evropa a také zámoří.

Zaměstnanci BAA stávkovali již v roce 2007, ovšem v lednu, mimo hlavní leteckou sezónu. Tehdy se obě strany dohodly na tříletém příměří, které minulý týden vypršelo. Dohoda je pravděpodobná i tentokrát, BAA se vyjádřila, že má zájem na rychlém řešení.

Ivan Kytka, Lucie Maňourová, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme