Černá Hora zachraňuje ekonomiku prodejem občanství

Půl milionu eur stačí k tomu, aby se kdokoli stal občanem Černé Hory. Balkánská země tím chce odvrátit státní bankrot. Kontroverzní plán černohorské vlády přináší rizika, před nimiž varují evropští politici i odborníci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panorama černohorského pobřeží

Panorama černohorského pobřeží | Foto: Jaromír Janev

Snaha nalákat zahraniční investory, kteří by pomohli zemi od tvrdých dopadů hospodářské krize, může přivést do Evropy nežádoucí osoby. Černá Hora totiž usiluje o vstup do Evropské unie a s jejím pasem by mohl kdokoli získat volný pohyb po členských zemích.

Německý konzervativní poslanec Stephan Mayer podal návrh na zrušení bezvízového styku s Černou Horou, bezpečnostní rizika jsou podle něho vysoká. Černohorská vláda si tímto plánem může zkomplikovat možné členství země v Unii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Balkanolog Filip Tesař o nákupu občanství v Černé Hoře

„Až do krize byl rozvoj Černé hory financován velkou měrou ze zahraničí, určitě v přepočtu na jednoho obyvatele to byly nejvyšší částky ze všech balkánských zemí. Černá Hora málo vyváží a tímto způsobem financovala svůj obchodní deficit. Finanční krize postavila Černou Horu až na hranici státního bankrotu,“ shrnuje balkanolog z Ústavu mezinárodních vztahů Filip Tesař.

Vzhledem k riziku, že tato akce přiláká kontroverzní kšeftaře, slibuje černohorská vláda kontrolu jejich aktivit. Tak se ale zvyšuje pravděpodobnost korupce. Tesař přiznává, že korupce trápí Černou Horu již nyní.

„Můžeme to brát jako pokus stát se jakýmsi balkánským Monakem nebo balkánskými Kajmanskými ostrovy. Kvůli korupci to má ale mnohem blíže ke Kajmanským ostrovům,“ varuje Tesař.

Ondřej Černý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme