Čína předstihla Japonsko a je druhou největší ekonomikou

Japonsko zřejmě přišlo o pozici druhé největší ekonomiky světa. Předstihla ho Čína. Dokazují to hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí. Čína by mohla Japonsko předstihnout také při ročním srovnávání ekonomik. Čínské HDP roste ročně zhruba o deset procent, zatímco Japonsko má růst jen tříprocentní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská lidová republika

Čínská lidová republika | Foto: Emanuel Macoun

Čína vytlačila Japonsko z pozice druhé největší ekonomiky světa. Podle posledních údajů vzrostlo japonské hospodářství za druhé čtvrtletí jen o 0,4 procenta. Není tedy žádné překvapení, že největší exportér, dovozce aut a producent oceli šplhá po žebříčku světových ekonomik stále výš. Někteří analytici spekulují, že v roce 2027 předběhne Čína i ekonomickou jedničku - Spojené státy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Zámečník hovoří o čínské ekoniomice ve Stalo se dnes.mp3

Prvenství v tomto ekonomickém hodnocení ale nezajišťují všem obyvatelům blahobyt. S průměrným příjmem 2 940 dolarů na rok, zaostává Čína za takovými zeměmi jako jsou Angola nebo Azejbajdžán. Odhaduje se, že stále zhruba 300 miliónů Číňanů žije pod hranicí chudoby.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme